Prezident NKÚ navštívil s delegací Senátu Slovensko a Rakousko

20.10.2015 19:12

Prezident NKÚ Miloslav Kala navštívil spolu se zástupci Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky ve dnech 12. – 15. října Slovensko a Rakousko.

Prezident NKÚ navštívil s delegací Senátu Slovensko a Rakousko
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Senátní delegaci vedl Miloš Vystrčil, předseda výboru. Účelem cesty bylo zejména seznámit se s tím, jak ve vybraných státech funguje kontrola veřejných prostředků, zejména u obcí prováděná nejvyššími kontrolními úřady, jaké nároky jsou kladeny na kontrolované osoby nebo jak obce mohou kontrolní poznatky využívat. Jednání proběhla v souvislosti se snahou o rozšíření kontrolní působnosti NKÚ.

Delegace se na Slovensku setkala s předsedou Nejvyššího kontrolního úřadu Slovenské republiky, Karolem Mitríkem, s předsedou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Národní rady SR, Igorem Chomou i se zástupci Unie měst SR, Sdružení měst a obcí SR včetně viceprimátorky Bratislavy a dalšími zástupci měst. Hlavními tématy jednání byly poznatky a zkušenosti kontrolorů i starostů a dalších zástupců měst a obcí s kontrolou veřejných financí, tedy i obcí. Tuto kontrolu, na rozdíl od České republiky, může slovenský Nejvyšší kontrolní úřad provádět již od roku 2006.

V Rakousku proběhla jednání a diskuze na rakouském Účetním dvoře s generálním ředitelem odpovědným za kontrolu spolkových zemí a obcí, Viktorem Cyprisem, se zástupci rakouského Svazu měst, se starosty obcí Ried a Retz. Delegaci přijal rovněž předseda rakouské Spolkové rady a Rakousko – české parlamentní skupiny Gottfried Kneifel a velvyslanec ČR v Rakousku, Jan Sechter. Účetní dvůr Rakouska provádí kontrolu obcí již od padesátých let minulého století, nejprve se jednalo o obce nad 20 tisíc obyvatel, v roce 2011 byla jeho kontrolní působnost rozšířena i na obce nad 10 tisíc obyvatel.

Zástupci obcí v obou státech ocenili přístup nejvyšších kontrolních institucí, zejména jejich odbornost a profesionalitu, nezávislost, metodické vedení a možnost konzultací spolu s výstupem, který umožňuje srovnání obcí.

Dalším diskutovaným tématem byly zkušenosti se zveřejňováním smluv a dalších dokumentů obcí v obou zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…