Prezident NKÚ vystoupil na semináři o rozšíření působnosti NKÚ, řešily se dopady a přínosy kontrol i obavy starostů

05.05.2016 19:44

Prezident NKÚ vystoupil 4. května 2016 na semináři v Senátu ČR, který se s ohledem na blížící se projednání novely zákona o NKÚ zaměřil na téma kontroly územních samospráv a rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Akce se zúčastnili převážně starostové, senátoři a lidé z městských a krajských úřadů, nechyběl ani ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který je předkladatelem novely zákona.

Prezident NKÚ vystoupil na semináři o rozšíření působnosti NKÚ, řešily se dopady a přínosy kontrol i obavy starostů
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Na semináři se diskutovalo o řadě témat. Účastníci například řešili, co by v praxi kontrola obcí a krajů od NKÚ znamenala a co by od ní samosprávy mohly očekávat. Mluvilo se i o obavách starostů z dalšího zatěžování novou kontrolou. „Cílem kontrol samosprávy není zahlcování starostů a obcí ani posuzování jejich politických rozhodnutí, to je potřeba zdůraznit. Od toho tu NKÚ není a ani nemá pravomoc v rámci zákonem daných mantinelů kontroly toto hodnotit,“ vysvětlil prezident NKÚ Miloslav Kala k jedné z častých obav, které zaznívaly ze strany starostů.

K zahlcování starostů zbytečnými kontrolami se vyjádřil i ministr pro lidská práva. „Kontrola NKÚ je jiná než ostatní kontroly. Jde o nezávislý kontrolní orgán. Řídí se svým plánem kontrolní činnosti, jenž pečlivě a cíleně sestavuje. Nehrozí tak nahodilé, přepadové nebo neuvážené kontroly,“ uvedl ministr Dienstbier.

Zákon, který schválili poslanci ve třetím čtení, nyní dostali na stůl senátoři. Ti by se měli novelou zabývat 25. května na 24. schůzi Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…