Prezident Zeman po dvou letech v úřadě dostal od české veřejnosti horší dvojku

08.03.2015 13:03

Průzkum věnující se hodnocení dvouletého prezidentství Miloše Zemana provedla agentura Phoenix research on-line ve dnech 10. 2. 2015 - 1. 3. 2015 na vzorku 1036 respondentů metodou on-line.

Prezident Zeman po dvou letech v úřadě dostal od české veřejnosti horší dvojku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dotázaným bylo položeno sedm otázek, které se vztahují k hodnocení výkonu prezidentských pravomocí a veřejných slibů Miloše Zemana občanům na začátku jeho mandátu. Podle 26 procent respondentů prezident Českou republiku reprezentuje v zahraničí důstojně. 49 procent respondentů si myslí opak. Zbytek veřejnosti (25 procent respondentů) odpověděl neutrálně. 

Na otázku, zda prezident Miloš Zeman prezentuje v zahraničí Českou republiku v souladu se všeobecným postojem obyvatel, odpověděla kladně více než třetina respondentů (konkrétně 34 procent). Dalších 30 procent obyvatel se nepřiklonilo ani k pozitivnímu, ani k negativnímu hodnocení.

59 procent všech dotázaných si myslí, že Miloš Zeman s veřejností komunikuje dostatečně. O opaku je přesvědčena čtvrtina respondentů. 16 procent respondentů pak váhá.

Více než polovina dotázaných (55 procent) je přesvědčena, že prezident Miloš Zeman zná běžné problémy obyvatel. 35 procent si myslí opak a desetina respondentů se nepřiklonila ani k jedné straně.

Pátá otázka zkoumala přesvědčení, zda udělal Miloš Zeman něco dobrého pro Českou republiku. 39 procent respondentů sdílí názor, že prezident Zeman českému státu prospěl, 32 procent oslovených je rozhodnuto o opaku. Zbývající necelá třetina se nedokázala jasně rozhodnout.

Pokud se hovoří o prezidentu České republiky, pak si ho 25 procent populace asociuje se slovem vulgární, na druhou stranu jej 18 procent respondentů vidí jako člověka, který se umí postavit většině. Dalších 14 procent si myslí, že Miloš Zeman je zdatný politik a stejné procento obyvatel ho hodnotí jako chytrého. 5 procent si pak spojí prezidenta s úplatností.

Poslední otázka se vztahovala k celkovému hodnocení Miloše Zemana za jeho dva roky v prezidentském úřadě. Hodnotilo se stejným systémem jako ve škole, průměrnou známkou byla horší dvojka.

Bleskový průzkum byl proveden on-line metodou ve dnech 10. února až 1. března 2015 na vzorku 1036 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky ve věku od osmnácti let. Pro výběr vzorku byl použit kvótní výběr a validita dat byla ověřena triangulační metodou. Statistická chyba u uvedené skupiny se pohybuje v rozmezí +- 1,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…