Prezident navrhl nové kandidáty do Kolegia NKÚ i do Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí

21.02.2017 9:44

Prezident NKÚ dnes odeslal do Poslanecké sněmovny nominace na členy Kolegia NKÚ. Na dvě volná místa, která v Kolegiu zůstávají po předchozích dvou hlasováních, nominoval Helenu Vorbovou a Janu Schenkovou, ředitelky dvou kontrolních odborů na NKÚ.

Prezident navrhl nové kandidáty do Kolegia NKÚ i do Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

„Obě kandidátky jsou z hlediska auditu maximální profesionálky s mnohaletou praxí a vedle nesporných odborných kvalit znají také velmi dobře prostředí a pracovní procesy uvnitř úřadu. S vedením kontrol z pozice členek tak budou moci bez jakýchkoliv problémů začít okamžitě po nástupu do funkce,“ uvedl k nominantkám prezident NKÚ Miloslav Kala.

Ve čtvrtek 16. února prezident také nominoval nové kandidáty do pozice členů Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Senát ČR bude moci vybírat mezi akademiky Janem Outlým a Janem Svatoněm. „V obou případech jde o odborníky z akademické sféry se širokým rozsahem znalostí a řadou relevantních zkušeností, což z nich činí z mého pohledu ideální kandidáty pro tuto funkci,“ řekl Kala.

Medailonky nominantů:

Jana Schenková vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze a po dokončení studia pracovala jako projektantka v investiční výstavbě. V roce 1992 nastoupila jako řadová kontrolorka na Ministerstvo státní kontroly, po jeho transformaci v roce 1993 na NKÚ pak pracovala do roku 2007 jako kontrolorka na územním odboru v Berouně. V letech 2007 až 2010 pak působila v oddělení auditu výkonosti a od roku 2011 zastává funkci ředitelky odboru I., kde je zodpovědná například za vyhodnocování kontrolních závěrů NKÚ či za návrhy a změny plánu kontrolní činnosti. Zpracovává také metodiky a standardy řízení kvality kontrolní činnosti a v neposlední řadě se také podílí na kontrolách zaměřených na IT.

Helena Vorbová po ukončení studia na Fakultě národohospodářské na VŠE v roce 1990 nastoupila jako vědecká pracovnice do Ekonomického ústavu ČSAV, kde pracovala dva roky. Do roku 2007 působila na auditorských a manažerských pozicích v soukromé sféře, tři roky například ve firmě Deloitte. V roce 2007 se v NKÚ stala ředitelkou odboru III., kde se zaměřovala na kontroly hospodaření státu, dotačních politik či například hospodaření zdravotních pojišťoven. Má za sebou bohatou publikační činnost, je autorkou nebo spoluautorkou šesti odborných knih, řady odborných článků i e-learningového programu. Přes třináct let přednášela pro státní instituce převážně na téma účetnictví, daní či finanční analýzy. Pět let také školila pracovníky veřejné správy v problematice finančního auditu. V neposlední řadě byla členkou výboru pro kontinuální profesní vzdělávání Komory auditorů ČR.

Jan Outlý vystudoval politologii na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde v roce 2005 získal doktorát. Od roku 2004 do současnosti přednáší na Univerzitě Hradec Králové, kde byl do roku 2009 vedoucím Katedry politologie. Od roku 2006 působí také na Metropolitní univerzitě v Praze. Je členem expertního týmu GRECO pro hodnocení financování politických stran. Zaměřuje se mimo jiné na oblast volebních a stranických systémů a českého politického systému a na svém kontě má řadu odborných článků a publikací.

Jan Svatoň vystudoval Právnickou fakultu na Masarykově univerzitě v Brně, kde získal malý i velký doktorát, v roce 1998 byl jmenován docentem. Má za sebou řadu studijních pobytů a praxi na evropských i amerických univerzitách. Od konce 70. let přednáší na Masarykově univerzitě v Brně, kde v současnosti zastává funkci proděkana Právnické fakulty a je zároveň vedoucím Katedry ústavního práva a politologie. V roce 1998 se stal asistentem Ústavního soudu ČR, v roce 2013 členem Rady Justiční akademie a o rok později i přísedícím kárného senátu Nejvyššího správního soudu. Ve své publikační činnosti se mimo jiné věnuje problematice politických a rozhodovacích procesů ve státě a jejich kontrole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…