Prezidenti Mongolska a HK ČR se setkali za přítomnosti osmi desítek firem

21.01.2015 8:42

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ocenila možnost ve svém sídle uspořádat při příležitosti oficiální návštěvy prezidenta Mongolské republiky J.E. Elbegdorje Tsakhii v Praze Česko-mongolské podnikatelské fórum, kterého se zúčastnilo více jak 50 českých a 25 mongolských firem.

Prezidenti Mongolska a HK ČR se setkali za přítomnosti osmi desítek firem
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Mongolsko je sice zemí, která je z hlediska počtu obyvatel poměrně malá, ovšem v souvislosti s Českou republikou nabízí nemalý obchodní potenciál. V roce 2013 rostla mongolská ekonomika dvoucifernými čísly, a za první pololetí roku 2014 činí růst HDP v meziročním srovnání 5, 3 %, což je velmi dobrý výsledek, hnaný především těžebním průmyslem, který je díky nové produkční kapacitě tahounem růstu,“ řekl Vladimír Dlouhý, prezident HK ČR s tím, že české firmy mají v Ulánbátaru na co navazovat. „Nezapomínejme na silnou tradici česko-mongolských vztahů. Česká republika přitahuje ročně stovky mongolských studentů. Když k tomuto přidáme zvýšenou podnikatelskou aktivitu a rostoucí počet studentů mongolštiny na Karlově univerzitě v Praze, máme unikátní půdu, na které se dá vybudovat mezi českými a mongolskými firmami pevná obchodní spolupráce,“ dodal.

Mongolsko je nepřetechnizovanou zemí s velkým nerostným bohatstvím a rozvíjejícím se průmyslem. Boom zde zažívá výstavba dopravní infrastruktury či stavebnictví - výstavba koželužen, mlékáren anebo obytných domů. Nejen o možné spolupráci v těchto oborech dnes diskutovali zástupci českého a mongolského byznysu. Fórum slavnostně zahájil nejen prezident HK ČR, ale i prezident Mongolska, který s sebou do Česka přivezl početnou podnikatelskou delegaci. „Čeští podnikatelé jsou u nás vítáni. Jsme kulturní a otevřenou zemí s liberální demokracií a volným trhem. Většina HDP je u nás produkována soukromým sektorem, přičemž spolupráce se nabízí nejen v těžebním průmyslu, ale i v zemědělství anebo v rámci velkých infrastrukturních projektů,“ sdělil prezident Tsakhia.

Podnikatelského setkání, které HK ČR uspořádala ve spolupráci s agenturou Invest Mongolia a Velvyslanectvím Mongolska v ČR se aktivně zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek, velvyslanec Mongolska v ČR J.E. Zumberellkham Dorjdama a velvyslankyně ČR v Mongolsku J.E. Ivana Grollová. V jeho první části došlo i na podpis memoranda o spolupráci mezi Jawa Moto, s.r.o. a Taji Group při produkci Jawa motocyklů v Mongolsku.

Podnikatelé se v rámci fóra dozvěděli podrobné informace o podnikatelských příležitostech či o aspektech financování v tomto teritoriu. V odpoledních hodinách pak následovala bilaterální jednání.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…