Prezidenti podnikatelských svazů jednali o globální vizi Evropy

21.05.2016 18:17

Prezidenti nejsilnějších zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Evropy sdružených v BUSINESSEUROPE - Konfederaci evropského podnikání - se sešli v Haagu na svém pravidelném zasedání, které skončilo v pátek. Předcházel mu mimořádný summit zaměřený na budoucí vizi Evropy a potřebu koherentní globální strategie EU. Křehké ekonomické oživení v Evropě, migrační krize a neklidná geopolitická situace podle nich vyústily v potřebu širší diskuse o vnějších i vnitřních faktorech ovlivňujících podniky operující v Evropě.

Prezidenti podnikatelských svazů jednali o globální vizi Evropy
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) zde reprezentoval jeho prezident Jaroslav Hanák. "Klíčovým tématem jednání šéfů evropských národních svazů byly dopady odchodu Británie z EU. V byznysu převládá optimistický názor, že Britové v EU zůstanou. Mezi klíčová a diskutovaná témata patřilo udělení statusu tržního hospodářství Číně. Názory v diskusi silněji než dříve upozorňovaly na negativní dopady pro evropský průmysl," uvedl po jednání Jaroslav Hanák. Součástí programu akce bylo i setkání zástupců byznysu s nizozemským králem Vilémem-Alexandrem.

Diskuse vycházela ze současné ekonomické situace v Evropě, kterou analyzovala i BUSINESSEROPE ve svém pravidelném jarním výhledu. Ten jasně naznačuje, že trendy vývoje ekonomiky jsou stále ještě velmi křehké a stabilitu zejména v eurozóně je třeba nadále posilovat. Růst HDP pro celou EU je pro rok 2016 predikován ve výši 2 %, pro rok následující na 1,9 %, pro země eurozóny je pak růst pro oba příští roky odhadován jen na 1,7 %. Zlepšení se očekává na trzích práce, kde nezaměstnanost klesne v EU pod 9 % a v eurozóně pod 10 %.

Ve svých prognózách BUSINESEUROPE uvádí, že před EU stojí mnoho výzev, které mají dopad na podnikání, vnitřní trh, společnou obchodní a investiční politiku. I o nich diskutovali prezidenti národních zaměstnavatelských svazů. Byznys proto podporuje současně probíhající jednání o revizi společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU z roku 2003 a její přetváření v budoucí globální strategii EU. Kapitáni evropského průmyslu volají po koherentní globální strategii EU postavené na silném ekonomickém pilíři a zaměřené na to, aby se Evropa opět stala světovým lídrem v oblasti obchodu a investic. Ekonomická dimenze musí být její neoddělitelnou součástí. Obchodní politika, včetně přístupu na trhy se zbožím, službami a surovinami, a rovněž i  moderní a efektivní nástroje na ochranu obchodu musí být ústředním pilířem globální strategie EU. Apelují také na udržení Schengenského prostoru, největšího výdobytku evropské integrace, protože jeho fragmentace by měla dalekosáhlé negativní dopady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…