Prezidenti ukrajinské a české hospodářské komory podepsali memorandum o posílení obchodních vztahů

27.04.2015 19:00

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý podepsal memorandum o porozumění se svým ukrajinským protějškem Genadijem Čižikovem. Obě země se tak zavázaly k posílení vzájemných ekonomických a obchodních vztahů.

Prezidenti ukrajinské a české hospodářské komory podepsali memorandum o posílení obchodních vztahů
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„V poslední době došlo k propadu ukrajinsko-českého obchodu, a to je potřeba změnit,“ uvedl na dnešním bilaterálním setkání prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Akci zahájil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a vedle prezidenta HK ČR se jí zúčastnil i náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Ukrajinskou stranu reprezentoval prezident ukrajinské Obchodně – průmyslové komory Genadij Čižikov a ukrajinský velvyslanec v ČR Borys Zajčuk.

Poslední dohoda o obchodní spolupráci s ukrajinskými zástupci podnikatelů byla podepsána v roce 1995. Po dvaceti letech tak dnes došlo k potvrzení vzájemné spolupráce. „Komory spolu budou spolupracovat na prohloubení a rozšíření obchodních vazeb a další ekonomické výměny mezi oběma zeměmi,“ píše se ve stvrzeném memorandu.

Zástupci ukrajinské komory pak na dnešním setkání projevili velký zájem o zkušenosti České republiky, především v rámci přístupových jednání Ukrajiny s EU. Prezident ukrajinské Obchodně – průmyslové komory Genadij Čižikov by pak rád prohloubil sektorovou spolupráci obou zemí. „Rádi bychom spolupracovali na modernizaci ukrajinského strojírenství, potravinářství či zemědělství,“ dodal Čižikov.

Obě země se následně domluvily na uskutečnění podnikatelské mise na Ukrajinu, která by se měla konat v říjnu 2015. „Pozorně sledujeme vývoj a budeme prosazovat zapojení českých firem do rekonstrukce Ukrajiny,“ dodal Vladimír Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komora.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…