Při cvičném blackoutu se ČEZ Distribuce osvědčila

14.09.2013 12:24

Z předběžného hodnocení cvičení RESTART, které se konalo 4. září a bylo největší zkouškou komunikace při rozsáhlém výpadku proudu v České republice, vyplývá, že součinnost mezi stovkami zúčastněných, včetně techniků ČEZ Distribuce, je velmi efektivní a na vysoké úrovni. Zlepšení se nabízí u dalších subjektů, tzv. „neaktivní“ zóny.

Při cvičném blackoutu se ČEZ Distribuce osvědčila
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Je krátce po šesté ranní a na celé území ČEZ Distribuce začínají působit frekvenční ochrany 1. stupně, což vede k omezení spotřeby elektřiny. Aby toho nebylo málo, po sedmé hodině vypukne ve Východních Čechách silná bouřka, která způsobuje rozsáhlé výpadky zařízení vysokého a nízkého napětí. Bez proudu je odhadem 700 tisíc lidí a je nutné vyhlásit stav nouze pro celou Českou republiku. Bez elektřiny jsou nejen domácnosti, ale i obchody, nemocnice a další veřejné instituce, alarmy jsou vypnuté. Běžné telefony nefungují nebo se brzy vybijí. Kolabuje doprava, vlaky nejezdí nebo hrozí riziko srážky, autům dochází benzín, semafory i veřejné značení nesvítí. To všechno se děje při blackoutu. A právě proto je třeba rychlá akce a důsledná komunikace.

ČEZ Distribuce spouští intenzivní komunikaci se zainteresovanými subjekty a na krizovou situaci reaguje okamžitě, do terénu vyjíždějí stovky techniků, aby opravovali poškozená zařízení. Přístup jim ale stěžuje rozmáčený terén a popadané stromy. To je práce pro hasiče se speciální technikou. Na řadu ale leckdy přijdou i záchranáři – práce v takových podmínkách je velice náročná a i přes dodržování všech přísných bezpečnostních pravidel může dojít k poranění. O celé situaci je nutné informovat také místní úřady a média. ČEZ Distribuce proto na svém internetovém portálu pravidelně zveřejňuje čerstvé informace, v pohotovosti je tiskové centrum, aktivováno bylo i informační kalamitní pracoviště, které poskytuje zprávy o vypínání distribučních transformačních stanic. Právě díky tomuto nezávislému komunikačnímu zdroji zůstává ČEZ ve stálém spojení mezi dispečerským pracovištěm společnosti a příslušným krajským krizovým štábem, který v  nejvíce postižených oblastech Královéhradeckého a Pardubického kraje tvoří také přizvaní komunikátoři ČEZ Distribuce. Krizový štáb ČEZ Distribuce, který byl svolán pro oblast Východ generálním ředitelem společnosti, spolupracuje také na vyzvání s krizovými štáby Ministerstva průmyslu a obchodu a ostatních dotčených resortů. K nejaktivnější komunikaci však kvůli manipulaci v soustavě, vymezování poruchových stavů a odstraňování poruch dochází mezi přenosovou soustavou ČEPS a také se servisními společnostmi Skupiny – ČEZ Distribuční služby, ČEZ Logistika a ČEZ Zákaznické služby. Nedílnou součástí aktivní sféry jsou také složky integrovaného záchranného systému v čele s hasiči.

Překážky bránící opravám vedení jsou postupně odstraňovány a dodávky elektrické energie se obnovují. Díky součinnosti všech zmíněných složek proto mohl být již v 17:45 ukončen stav nouze. ČEZ Distribuce nicméně ještě pokračuje v odstraňování jednotlivých poruch na vysokém a nízkém napětí. Napájení všech odběratelů z distribuční soustavy je pak obnoveno před polednem následujícího dne a tím je i ukončeno celé cvičení RESTART.

Po podrobném prozkoumání celého průběhu cvičení je možné z pohledu ČEZ Distribuce konstatovat, že komunikace a vzájemná interakce účastníků aktivní sféry byla standardně na velmi vysoké úrovni. Úkolem do budoucna je docílit těchto vysokých standardů i v komunikaci se třetími subjekty, jako například se Správou železničních a dopravních cest, a to zejména při detailní přípravě, při které se důkladně posuzuje, co a v jakém pořadí je možné vypnout, zapnout, přepojit, eventuálně vyčlenit do ostrovního provozu. Postupu při zásahu v případě živelních katastrof by také pomohlo, kdyby si kraje, města či obce zpracovaly jednoduchou analýzu, jak dlouhou dobu by v případě blackoutu dokázaly pro ně důležité objekty jako třeba nemocnice tzv. „přežít“ s náhradním zdrojem, respektive i bez něho. Podrobné vyhodnocení cvičení bude trvat ještě několik týdnů a provede jej ministerstvo průmyslu a obchodu, které cvičení vyhlásilo.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…