Při pracovních Pohovorech nanečisto si vězni a lidé s trestní minulostí vyzkouší, jak uspět a dostat práci

24.05.2017 19:58

Pětadvacetiletá Michaela si odpykává trest ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Uvědomuje si svoji chybu, která ji v minulosti dovedla až do vězení, a je pevně rozhodnutá, že už ji nechce zopakovat. Dokončuje si proto vzdělání a chce po svém propuštění získat dobrou práci, která jí dá druhou šanci.

Při pracovních Pohovorech nanečisto si vězni a lidé s trestní minulostí vyzkouší, jak uspět a dostat práci
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Michaela je jednou z pěti vězňů, kteří se ve středu 24. května spolu se 14 bývalými odsouzenými zúčastní pracovních Pohovorů nanečisto. Ty pořádají v rámci svých dnů kariérního poradenství hotely Hilton Prague a Hilton Prague Old Town a organizuje nezisková organizace RUBIKON Centrum. Po pohovorech bude následovat trénink na Yellow Ribbon Run/Běh se žlutou stužkou, který se poběží v červnu v rámci O2 pražských štafet 4x5 pořádaných společností RunCzech. Běh se žlutou stužkou má za cíl podporovat lepší zaměstnatelnost lidí s trestní minulostí.

„Je lehké ve vězení prosedět a proležet roky na ložnicích. Ale to já nechci. Dodělávám si vzdělání a chci udělat co nejvíc pro to, abych získala po propuštění dobrou práci a mohla zase normálně žít. Kvůli tomu jsem začala i běhat a zapojila se do Yellow Ribbon Run. Ke sportu mám blízko, protože jsem se v mládí věnovala atletice. Skutečnost, že poběžím za tolik lidí, kterým se zvýší šance dostat na svobodě práci, je asi tím největším motorem, který mě pohání,“ říká Michaela.

Celou akci zahájí tisková konference, kde vystoupí Michael Specking, generální ředitel hotelu Hilton Prague, Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, Petr Dohnal, generální ředitel Vězeňské služby ČR, Gabriela Slováková, iniciátorka Běhu se žlutou stužkou a ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou, Lenka Ouředníčková, ředitelka služeb RUBIKON Centra a vězni.

„Společnost Hilton Worldwide se mimo jiné zaměřuje i na ty aktivity CSR, jejichž cílem je znovu začlenění osob do pracovního procesu. Hotelnictví jako obor může nabídnout širokou škálu pracovních příležitostí a usnadnit tak novým zaměstnancům nastartovat pracovní kariéru, která jim pomůže vyřešit jejich dlouhodobě neuspokojivou životní situaci. Jsem šťastný a zároveň hrdý na to, že jsme součástí tak skvělé iniciativy,“ uvedl Michael Specking, generální ředitel hotelu Hilton Prague.

A Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech k tomu dodává: „Projekt Yellow Ribbon Run podporujeme z jednoduchého důvodu – lidé si zkrátka zaslouží druhou šanci. A když dostanete práci, je mnohem pravděpodobnější, že svoji šanci využijete a vrátíte se zpátky do běžného života. Důležité je taky smysluplné trávení volného času, a tady nastupuje právě běh.“

Pohovory nanečisto jsou praktickou ukázkou toho, jak bez předsudků podpořit lidi s trestní minulostí a jejich opětovné uplatnění na trhu práce. Fungují jako pracovní pohovory na zkoušku, při kterých u jednoho stolu zasednou uchazeči o zaměstnání a zástupci z řad zaměstnavatelů. „Nejednou se stalo, že si účastníci aktivity natolik sedli, že kandidát nakonec odcházel se skutečnou pracovní nabídkou,“ říká Lenka Ouředníčková, vedoucí služeb RUBIKON Centra. „Pohovory nanečisto pomáhají  uchazečům i zaměstnavatelům. Uchazeči mají možnost vyzkoušet si, jak takový pracovní pohovor probíhá v praxi, naučí se, jak se zaměstnavatelem komunikovat, jak „prodat“ své CV a jak jasněji mluvit o své trestní minulosti. Zaměstnavatelé naopak zkušenost s Pohovory nanečisto popisují jako tzv. „aha“ zážitek – otevírá jim oči, když při kontaktu tváří v tvář zjistí, že i uchazeč s trestní minulostí je „normální“ člověk, který je motivovaný pracovat. Často si pak poopraví své mnohdy dosud netušené předsudky,“ popisuje účel pohovorů Lenka Ouředníčková.

Cílem celého středečního setkání, kde se pracovní pohovory propojí s charitativním Během se žlutou stužkou, je myšlenka, že každý si zaslouží druhou šanci. „Jde o unikátní propojení vězňů a bývalých odsouzených se zástupci firem, kteří se mohou stát jejich potenciálními zaměstnavateli,“ doplňuje Ouředníčková.

Deset firem zapojených do projektu Yellow Ribbon Run vězně dokonce zaměstnává a dává jim tak šanci získat práci i po propuštění. Tyto firmy tak v posledních letech vytvořily kolem 300 pracovních míst pro odsouzené a téměř 100 míst pro bývalé odsouzené.

Běh se žlutou stužkou/Yellow Ribbon Run je projektem, který vznikl díky spolupráci několika subjektů: Vězeňské služby ČR, CSR platformy Business Leaders Forum, RunCzech, Probační a mediační služby a neziskové organizace RUBIKON Centrum, která pomáhá lidem s trestní minulostí začlenit se zpět do společnosti.

Letošním generálním partnerem projektu je D.A.S. pojišťovna právní ochrany. Zlatým partnerem běhu se stala firma Kostelecké uzeniny, a. s., stříbrnými partnery jsou společnosti LMC s. r. o., United Bakeries a. s. a Lesy České republiky s. p. a bronzovými partnery firmy Arriva Transport Česká republika a. s., Hamerník s. r. o., Schindler CZ a. s., DP Work s. r. o., Lion Products s. r. o. a marketingová agentura Wunderman.  Partneři, kteří podpořili jednoho běžce z řad odsouzených nebo bývalých odsouzených, jsou Haryservis, Agro Jevišovice a. s., IP systém a. s., Froněk spol. s r. o. a Jipocar, s. r. o. a Still ČR spol. s r. o. Projekt také podporují individuální běžci z organizací A-Giga s. r. o., Axocom s. r. o., Microsoft a společnosti Podané ruce o. p. s. Materiální podporu poskytli Dermacol a. s. a Papei, a.s. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize a mediálním partnerem je projekt Pro Fair Play. Záštitu převzali ministr spravedlnosti, ministryně práce a sociálních věcí a veřejná ochránkyně práv.

Partnerem projektu i celé akce jsou hotely Hilton Prague a Hilton Prague Old Town.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…