Při tropických teplotách nezapomínejte větrat, radí kominíci

24.07.2013 15:19

Horké letní počasí může ohrozit naše zdraví i způsobem, na jaký bychom nepřišli: dosáhne-li vzduch dostatečně vysoké teploty, hrozí zablokování spalinové cesty od plynového kotle, a následně i otrava obyvatel domu. Kominíci mají jednoduchou radu, jak tomuto nebezpečí předejít. Doporučují lidem, aby v létě pořádně větrali. Jedním dechem pak dodávají, že právě toto období je vhodné ke kontrole komína a kouřovodu.

Při tropických teplotách nezapomínejte větrat, radí kominíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín, ilustrační foto

„Při vysoké teplotě a nízkém tlaku venkovního vzduchu se skutečně může stát, že komín přestane táhnout a spaliny se začnou vracet do místnosti. Proto i mimo topnou sezónu registrujeme otravy oxidem uhelnatým,“ varuje prezident Společenstva kominíků ČR Emil Morávek.

„Z loňského léta pamatuji tragický případ, kdy v Praze zemřel mladý student. V poledne se sprchoval v koupelně a otrávil se oxidem uhelnatým. Příčinou byla závada na spalinové cestě. Při nižších venkovních teplotách ji ještě dokázal eliminovat vysoký komínový tah. V letním horku už byl ale nedostatečný a spaliny se vracely do prostoru koupelny,“ vzpomíná František Jiřík, soudní znalec v oboru kominictví.

„Odtah zplodin je v létě vždycky slabší, proto by lidé měli hodně větrat. Vyžadují to zejména malé místnosti s karmou či kotlem, opatrnost je nutná především v koupelnách. Zároveň je dobré mít na paměti, že právě toto období je vhodné k pravidelné roční kontrole spalinové cesty. Kdo si vzpomene až na podzim, může čekat i několik týdnů, protože kominíci mají napilno,“ upozorňuje Emil Morávek.

Za normálních okolností mají spaliny výrazně vyšší teplotu než venkovní vzduch a díky vztlakové síle stoupají kouřovodem a komínem do volného prostoru.

Pokud ale slunce celý den ohřívá střechu, rychlost tohoto proudění se zpomaluje. V krajním případě vznikne na komínu „neviditelný špunt“, který spaliny vůbec nepustí ven.

„U plynových spotřebičů s atmosférickým hořákem a přerušovačem tahu nesmí rychlost proudění klesnout pod 0,5 metrů za sekundu. Pokud se tak stane, spaliny cestou nejmenšího odporu přepadávají přes přerušovač tahu do místnosti,“ vysvětluje Pavel Dědič, soudní znalec v oboru požární ochrana, spacializace kominářství.

Oxid uhelnatý je zákeřný zabiják. Nemá totiž barvu ani zápach, proto jej bez měřicích zařízení prakticky nemáme šanci zaznamenat. Správnou funkci plynového kotle ovšem lze ověřit i okem laika. Plamen by měl mít ostře modrofialové ohraničení. Pokud se změní na žlutý, vyplatí se neprodleně volat odbornou pomoc.

„Únik spalin do koupelny prozradí vlhkost unikajících spalin pod přerušovačem tahu nebo bezprostředně pod spotřebičem. Tu je možné kontrolovat zrcátkem.

Pokud se orosí, je nutné koupelnu opustit. Tuto vlhkost si ovšem laik může snadno splést s vlhkostí od sprchy,“ doplňuje František Jiřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…