Příběhy pražských stromů prezentuje kniha Pozoruhodné stromy Prahy

26.11.2015 21:03

Nejzajímavější stromy Prahy jsou poprvé zachyceny v obsáhlé publikaci. Ta přináší řadu dosud nepublikovaných údajů ke stromům, kterých se dopátral během uplynulých let její autor Aleš Rudl. Kniha, kterou vydalo nakladatelství Libri s podporou hl. m. Prahy jako svoji 600. publikaci, byla slavnostně pokřtěna 25. 11. 2015 na Nové radnici, kde se role kmotry ujala radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Příběhy pražských stromů prezentuje kniha Pozoruhodné stromy Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

„Ráda jsem se této role ujala, protože tuto knihu považuji nejen za krásnou a zajímavou, ale především za významný příspěvek k poznání pražské přírody i s historickými souvislostmi. Přeji jí, aby si našla hodně nadšených čtenářů,“ řekla radní Jana Plamínková.


K některým stromům Prahy se váží příběhy a zajímavosti. Ty byly po několik let shromažďovány a zapisovány. „Mapování pozoruhodných stromů nebylo jednoduché, protože bylo nutné zapojit jak odborníky, kronikáře, tak i širokou veřejnost,“ popisuje vznik publikace autor Aleš Rudl.

Kniha je jedinečná i tím, že většina historických souvislostí k významným stromům je publikována úplně poprvé. „Řada stromů byla vysazena při důležitých událostech, málokdy však jsou pečlivě zaznamenány a pátrání po faktech je o to složitější,“ podotýká Aleš Rudl.

V knize je možné najít podrobně popsaných všech 202 stromů, které jsou nyní vyhlášeny v Praze za památné. Autor k tomuto množství postupně zmapoval dalších 230 pozoruhodných jedinců, kteří nesou nejrůznější poselství a jsou svědky konkrétních historických okamžiků. Přiblíženy jsou například pražské lípy republiky, lípy Evropy, lípy svobody a další význačné dřeviny s neobyčejnými příběhy.

Kromě popisu jednotlivých stromů nabízí kniha i nejkrásnější vycházky za pražskými stromy. Nechybí ani úvodní kapitoly, které čtenáře podrobně seznámí s celým tématem.

„Ač se počet významných stromů může zdát vysoký, je mnoho dalších jedinců, kterých bychom si měli vážit a kteří čekají na svá znovuobjevení,“ říká mladý dendrolog Aleš Rudl. Do rozšíření databáze významných stromů Prahy se může zapojit každý. Stačí své tipy sdělovat prostřednictvím webových stránek „Pražské stromy“ - www.prazskestromy.cz

„Knihu na křídovém papíře doplňují desítky barevných fotografií jednotlivých stromů, které autor zachytil v různých ročních období,“ dodává ředitel nakladatelství Libri Karel Žaloudek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…