Přichází nová aplikace pro bezpečné ukládání dat na mobilních zařízeních

29.06.2014 16:07

O tom, že data uložená v mobilních telefonech či tabletech mohou být zneužita, svědčí některé aféry z poslední doby. Nyní přichází na trh aplikace cFiles, která nedovolí nikomu jinému než majiteli tato data otevírat a využívat.

Přichází nová aplikace pro bezpečné ukládání dat na mobilních zařízeních
Foto: red
Popisek: High-endový smartphone Optimus G

Data, uložená na mobilních zařízeních, ať chytrých telefonech nebo tabletech, nejsou v bezpečí, jak by si mohli uživatelé myslet. Hrozí jim nebezpečné viry i zneužití cizím subjektem – nejen v případě zcizení, ale podle IT odborníků mají i výrobci zařízení své způsoby, jak se k datům dostat.

Avšak každý uživatel na svá zařízení ukládá citlivá data – ať už soukromá, například zdravotní záznamy, osobní dokumenty, záznamy korespondence nebo fotografie, či data firemní, například z účetnictví. Řešením pro každého uživatele může být nová aplikace cFiles, kterou vyvinuli odborníci pražské firmy Syscom Software pro kanadskou společnost Cryptonix Technologies.

Jejich snaha o dokonalou bezpečnost dat se osvědčila již v případě aplikace pro kryptovanou komunikaci ClinkMe.  Aplikace cFiles, kterou si nyní již můžete stahovat na iOS AppStore (iTunes), představuje bezpečné úložiště dat, k nimž se nemůže dostat nikdo jiný, než majitel zařízení, tedy ani výrobce či bezpečnostní složky. Funguje jako manažer pro bezpečné zacházení s daty v práci i v soukromí, umožňuje veškeré operace od bezpečného pořízení fotografií a videí, ukládání osobních dokumentů, zaznamenávání poznámek až po profesionální spravování pracovních dokumentů.

Aplikace podporuje širokou škálu typů souborů jako Apple iWork, Apple video, MS Office a další. „Přehledný pohyb mezi dokumenty, jejich uspořádání, třídění, vyhledávání a všechny akce nad soubory jako přesouvání, kopírování, archivace a další je možné provádět rovněž v externích úložištích,“ vysvětluje Miroslav Volek specialista Syscom Software, jehož tým aplikaci vyvinul.

Zabezpečení je na tak vysoké úrovni díky kombinaci několika prvků zajištění.  Pro přístup do aplikace slouží uživateli osmimístné heslo, které není nikde ukládáno.  Což znamená, že pomyslné klíče od systému má pouze uživatel. 

Uživatel, který si aplikaci stáhne, ji může použít pro všechna svá mobilní zařízení, aby měl přístup k datům. Vždy stejně bezpečně. Do cFiles jsou ukládány soubory šifrovaně. Stejně jako soubory na lokálním úložišti jsou data zabezpečena v externích úložištích DropBox a iCloud. Na zařízení i na úložišti jsou soubory kryptovány stejně, ovšem není v silách nikoho je rozšifrovat. Přístup má pouze majitel, skrze své zařízení. 

Aplikaci cFiles lze používat na iPhonech a  iPadech s nainstalovaným iOS7.

„Aplikace cFiles reaguje na všechny dosud známé nároky na bezpečnost a poskytuje tak robustní nástroj pro bezpečnou práci se soubory na mobilních platformách jak pro osobní tak pro korporátní účely,“ shrnuje Miroslav Volek.  Zároveň dodává, že pro novou generaci zařízení s programem iOS 8 již nebude nutno pamatovat si osmimístné heslo, ale vstup do úložiště bude jištěn otiskem prstu, který je zařízení již schopno sejmout. Tato zařízení nabídnou i další funkce pro zjednodušení práce s aplikací cFiles.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…