Přijďte v sobotu do Náprstkova muzea a oslavte s námi čínský nový rok!

20.02.2016 9:08

Další akci z cyklu Aspoň na víkend přichystalo pro rodiny s dětmi Národní muzeum na nadcházející sobotu 20. února od 13 do 17 hodin v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur.

Přijďte v sobotu do Náprstkova muzea a oslavte s námi čínský nový rok!
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Tentokrát se ponese v duchu oslav nového čínského roku a v rámci doprovodného programu k výstavě Říše středu si budou moci všichni návštěvníci vyzkoušet umění čínské kaligrafie, vyrobit si typickou papírovou novoroční ozdobu nebo si vytvořit papírové loutky pro vlastní Dračí tanec. Pro zvídavé zájemce je připravena i komentovaná prohlídka výstavy se zajímavým kvízem.

Nový čínský rok, známý také jako Festival jara, se tradičně slaví na přelomu ledna a února a patří mezi jeden z nejvýznamnějších čínských svátků. Čínský nový rok ve znamení rudé ohnivé opice oslaví i Náprstkovo muzeum, které na sobotní odpoledne přichystalo řadu tvůrčích aktivit inspirovaných tímto svátkem. Děti i dospělí se budou moci ve výtvarné dílně chopit štětce a vyzkoušet si tradiční čínský krasopis – kaligrafii, pomocí vlastně vyrobených papírových loutek sehrát slavnostní Dračí tanec či si vyrobit papírovou dekoraci, kterou si lidé v Číně nejčastěji věší na dveře jako symbol štěstí, bohatství a dlouhověkosti. Výstavou Říše středu pak malé i velké návštěvníky provede kvíz, za jehož správné řešení si každý návštěvník domů odnese malou odměnu.

Program:

13.00–17.00 hod.

Čínská kaligrafie

V čínské kultuře je kaligrafie považována za nejvznešenější formu umění. Lidé věří, že dokáže prozradit zajímavé informace o lidské osobnosti. Umělec je schopný vytvářet s ohledem na výběr štětce a tloušťku i savost papíru nespočet stylů a forem. Návštěvníci si ve výtvarné dílně sami vyzkouší toto tradiční čínské umění krasopisu.

Dračí tanec

Nejmenší návštěvníci si budou moci pomocí papírových loutek sehrát vlastní slavnostní Dračí tanec. Draci v čínské kultuře nepředstavují zlo nebo nebezpečí, ale naopak symbolizují štěstí, nesmrtelnost a dokonce plodnost.

Kvíz v Říši středu

Výstavou zachycující tisíc let dějin Číny provede malé i velké návštěvníky zajímavý kvíz. Za správné řešení dostane každý návštěvník drobnou odměnu na památku.

Výroba novoročních dekorací

Ani čínské oslavy Nového roku se neobejdou bez tradičních dekorací. Hlavní barvou novoročních oslav je červená, tzv. „šťastná“ barva. Tou si lidé zdobí nejen vnitřek domu, ale hlavně vstupní dveře, na které často věší papírové ozdoby, které symbolizují štěstí, bohatství a dlouhověkost. Zájemci si budou moci zkusit výrobu typických čínských ozdob, kterou zvládnou i nejmenší návštěvníci.

15.00 hod.

Komentovaná prohlídka výstavy Říše Středu

Akce se koná v sobotu 20. února 2016 od 13.00 do 17.00 h v Náprstkově muzeu (Betlémské náměstí 1, 110 00 Praha 1). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea. Více informací na www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.