Příjezd zubrů do Milovic nabere zpoždění, transport se nepodařilo polským úřadům vložit do systému

29.11.2015 8:44

Příjezd zubrů do Přírodní rezervace Milovice se opozdí.

Příjezd zubrů do Milovic nabere zpoždění, transport se nepodařilo polským úřadům vložit do systému
Foto: Česká krajina
Popisek: Zubr evropský

„Polská strana nám bohužel během dneška oznámila, že se polským veterinárním orgánům nepodařilo v pátek odpoledne propojit s celoevropským systémem evidujícím transporty zvířat a proto nemohly pondělní transport zubrů zanést do systému a povolit. Ani během dneška se polským kolegům nepodařilo problém vyřešit. Nový termín by nám kolegové z Polska měli sdělit během pondělního rána,“ informoval Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

I když je změna termínu nepříjemná, protože na příjezd zubrů byli pozváni oficiální hosté, připraveni veterinární lékaři i přichystána potřebná technika, výhodou nového termínu by mohlo být lepší počasí. Zatímco v pondělí a v úterý má ještě pršet, od středy by mělo být tepleji a jasno.

Protože je terén v rezervaci pro transportní kamion náročný, měl by být příjezd zvířat za sucha snadnější. Zubři přijedou v transportních bednách, každou z nich bude třeba z nákladního vozu nakladačem sundat. Zvířata budou z beden vypuštěna po zvednutí padacích dvířek.

V bývalém vojenském prostoru Milovice je od ledna letošního roku stádo divokých koní pocházejících z anglického Exmooru. V říjnu k nim přibyli zpětně křížení pratuři dovezení z Holandska. Úkolem velkých kopytníků je spásat vzácné stepi, které by jinak zarostli náletovými dřevinami a křovinami.

To by způsobilo vyhynutí řady vzácných druhů, včetně vzácné rostliny hořce křížatého nebo ohroženého motýla modráska hořcového Rebelova. První sezona předčila očekávání vědců, na pastvině napočítaly stovky nových hořců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec