Prima ZOOM: Nejpodivnější zvířata světa

15.04.2014 14:20

Některá z nejzvláštnějších, nejbizarnějších a nejpodivnějších zvířat na světě jsou hlavními hrdiny pokračování této minisérie. Seznamte se s těmito podivíny, kteří jsou nám ve svém chování až podezřele podobní. Stejně jako v té lidské, i ve zvířecí říši se najdou sociální devianti, zloději, únosci a milovníci mejdanů. Co taková nevěra versus věrnost? Např. promiskuitní delfín si rád užívá. Holub je zase absolutně věrný a stvrzuje to sňatkem. Nejen tyto lidské příběhy ze zvířecí zvíře uvidíte v tomto dílu.

Prima ZOOM: Nejpodivnější zvířata světa
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Nejpodivnější zvířata světa II (Skoro jako lidé) v premiéře 19. 4. ve 20.00 na Prima ZOOM

Mají zvířata lidské vlastnosti? A která jsou nám nejpodobnější? Úžasný dokument National Geographic o neuvěřitelném chování zvířecích druhů.

Pařby a zlodějny

Stonožky na Madagaskaru v ohrožení vypouští toxiny. Toho využívají lemuři a sbírají je. Jediným kousnutím do hlavy z nich toxin vypouštějí a vtírají si ho do srsti. Dělají to zcela vědomě, protože je to opatření proti parazitům. Část toxinu zkonzumují, což má za následek opojení. Včely zase sbírají sladké šťávy a také mízu stromů. Rády konzumují zkvašenou mízu, která má na ně vliv jako alkohol na člověka. To má za následek, že u vstupní kontroly do úlů včela není vpuštěna dovnitř a je tedy nucena odlétnout nebo uhynout. Opice langurů v indickém Džajpuru na tržišti kradou. Opice jsou tu  ale posvátné, proto se proti nim těžko bojuje. Největším nepřítelem opic jsou tak ony samy. Zakládají gangy, bojují o území.

Láska a vztahy

Delfín skákavý provozuje sex pro radost jako člověk. Samci bojují o samici, ale také „obtěžují“ delfíní samice jiného druhu. Jsou promiskuitní. Chce-li samec samici jen pro sebe, unese ji. Dokonce to provádějí organizovaně ve skupině. Naopak holub je holubici absolutně věrný. Svůj svazek pečetí vložením zobáku do zobáku. O práci se oba dělí. Samec sbírá materiál, samička staví hnízdo. Tam vyvedou mladé. Oba mají schopnost mláďata „kojit“ z volete holubím mlékem. To je natolik výživné, že mládě první týdny života každý týden zdvojnásobí svou velikost. Již za měsíc jsou z nich holubí mladiství. Pštrosí samec zase staví „dům“ - vyhrabává hnízdo. Má několik partnerek, pro které je stavba hnízda signál, že mají nést vejce. Napřed dominantní samice, pak ty ostatní. Na vejcích se rodiče střídají. Hlídají vejce před predátory.

Nečekaná spolupráce

I nepřátelé si mohou pomáhat. Samička výrečka nosí do hnízda potravu, díky které je hnízdo zamořeno červy. Později nalezne malého hada slepana červovitého, který se larvami živí, a tak si ho přinese živého do hnízda. Normálně se sovy hady živí. Další příkladem je Klaun očkatý a mořská sasanka. Sasanka má žahadla s neurotoxinem. Ten omračuje kořist, kterou pak sasanka zkonzumuje. Klaun očkatý je však pokrytý ochranným slizem, který mu umožňuje žít mezi žahadly. Klaun sasanku čistí od parazitů, sasanka zase chrání klauna před predátory. Vědci to nazývají symbiózou.

Způsoby komunikace

Mravenci v Jižní Americe komunikují pomocí feromonů. Jejich žlázy obsahují feromony a každý z nich nese  jinou zprávu (potrava, přítel nebo nepřítel?, nebezpečí!) Koordinují tak útoky nebo například stěhování. Samci keporkaka zpívají. Vibrující vzduch v jejich dutinách zní jako komponovaná hudba a je slyšet až na 32 km daleko. Skupiny přebírají písně, které slyší, podobně jako mládež přebírá hudební vkus kamarádů. Zvuky mohou informovat nebo varovat. Včela s družkami komunikuje tancem. Když objeví naleziště s hojností pylu, přilétne do hnízda a tančí tanec, jehož charakterem dokáže informovat o směru, vzdálenosti i obsahu naleziště. Papouštík vrabčí volá maminku. Každý má jiný hlas. Ten mu přidělili rodiče, podobně jako my dětem dáváme jména.

Zvláštní dovednosti

Mravenci v Jižní Americe pěstují zemědělství. Mají rozdělené funkce i území. Těží listy. Jeden je odkusuje, další kontrolují kvalitu, jiní odnášejí do hnízda, kde další mravenci rozžvýkají listy na kompost, na kterém pak pěstují houbu, jež se vyskytuje jen zde. Holubi se orientují podle bodů v krajině. I z naprosto neznámého místa trefí, kam potřebují. Orientovat se umí i podle slunce, magnetického pole země nebo podle pachů. Používají všechny metody najednou. Pijavice se v lékařství používají k odfiltrování špatné krve, například v otocích. Pokusy nahradit je přístroji ztroskotaly. Psi se používají k detekci nebezpečné hladiny cukru u diabetiků. Slouží jim k tomu jejich výborný čich, protože hladina cukru se projevuje na složení potu a krve. Různá zvířata umějí používat k samoléčbě kaolínový jíl (zábaly, ke konzumaci), jedna amazonská liána plní podobnou funkci a navíc obsahuje halucinogeny.

Reprízy:

        22. 4. v 15.55                  

        25. 4. ve 24.05                  

        28. 4. ve 12.05                  

         2. 5. ve 3.25                      

         4. 5. v 8.05                        

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…