Prima ZOOM – jedinečný a náš!

21.04.2014 9:02

Krásy vesmíru, Země i hlubin oceánů. Vezmeme vás 12 tisíc let nazpět. Představíme vám Terryho Pratchetta, jak ho neznáte. A specialitou bude český dokument z krásného Islandu. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Prima ZOOM – jedinečný a náš!
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

28. 4. 18.00 – Krásy divokého Chorvatska

Tento neobyčejný film odhaluje dojemně upřímný portrét Chorvatska. Jednu z nejmenších evropských zemí významně ovlivňují obrovské rozdíly v charakteru krajiny. Na pevnině jenom pár metrů od blankytně modrých jadranských vln vyrůstají takřka dvoutisícové horské vrcholy. V neobvykle půvabném prostředí bohatém na vápenec a dolomity se zabydlelo velké množství rozmanitých živočišných druhů. Od ještěrek a nejkrásnějšího druhu evropského hada, kterým je užovka leopardí, až po medvěda hnědého, rysa nebo jelena lesního.

28. 4. 21.00 – Počasí, které psalo dějiny (Boží hněv)

Šestidílný, dech beroucí seriál vypráví o největších přírodních katastrofách, které měly nejtvrdší dopad na lidské dějiny. Ať už šlo o období starověkého Říma nebo druhé světové války, extrémní počasí vždy výrazně ovlivňovalo lidské životy. Dokumentární série kombinuje poznatky získané na „místě činu“ s detailními vědeckými analýzami, svědeckými výpověďmi a moderními technologiemi. Díky tomu se na události, jež změnily kurz dějin, dívá ze všech možných úhlů.

29. 4. 18.00 – Austrálií se Simonem Reevem

Austrálie je rájem všech cestovatelů a dobrodruhů. Je to země sluncem vybělených korálových pláží, které přecházejí do rozlehlých oblastí vyprahlé rudé půdy. Je to království nebojácných objevitelů a průzkumníků, staletých domorodých společenství a odvázaných surfařů, kteří prahnou po grilovačkách a zábavě všeho druhu. Díky nalezištím bohatým na minerály a stále důležitější úloze v místním i globálním dění je Austrálie navíc na vzestupu tak jako nikdy předtím. Vyhlášený novinář a cestovatel Simon Reeve cestuje po nádherném australském pobřeží a noří se hluboko do vnitrozemí, aby se setkal nejen s těmi, co na australském boomu vydělali, ale i s těmi, kteří kvůli němu o leccos přišli.

1. 5. 18.00 – Raketoplány: Konec jedné éry – 1. část

Raketoplány jsou symbolem nejambicióznějšího realizovaného vesmírného projektu. Během posledních tří dekád od chvíle, kdy v roce 1981 vzlétl první z nich, se staly ikonickým symbolem americké technologické převahy. Zároveň se jim podařilo přepsat pravidla letů do vesmíru. Najednou byl na světě dopravní prostředek schopný vzlétnout jako raketa, vynést na zemskou orbitu lidskou posádku i s nákladem, pak přistát na ranveji stejně jako letadlo a zas a znovu celý proces opakovat. Dvě tragické katastrofy, jež v letech 1986 a 2003 připravily o život dohromady 14 astronautů, ale šokovaly lidstvo a nakonec signalizovaly konec jedné éry. Odkaz raketoplánů je přesto i nadále výjimečný. Jak to celé začalo – i skončilo, se dozvíte v dokumentárním snímku Raketoplány: Konec jedné éry.

1. 5. 19.00 – Přechod Venuše

V červnu 2012 došlo v naší sluneční soustavě k vzácnému astronomickému jevu nazvanému Přechod Venuše. Ve stejnojmenném dokumentu se tři odbornice rozhodly představit tři odlišné aspekty tohoto jevu. Fyzička, doktorka Lucie Greenová vypráví příběh o dramatické plavbě kapitána Jamese Cooka, který roku 1779 na Tahiti poprvé vědecky zaznamenal přechod Venuše. Původ Venuše a Země je pravděpodobně stejný, oceánografka doktorka Helen Czerski proto rozebírá, jak odlišnými cestami se tyto sousední planety vydaly. A bioložka Liz Bonnin nakonec odhaluje, jak Venuše mění naše chápání extrémních podmínek života na naší vlastní planetě.

1. 5. 20.00 – Nacisté ve službách CIA

Během studené války americká tajná služba CIA rekrutovala důstojníky z řad německých nacistů a italských fašistů, aby se v různých koutech světa postavili proti komunistům a příznivcům levice. Agentura infiltrovala nejvyšší patra německé vlády, organizovala mučení, popravčí čety a špionážní mise zaměřené proti juntám v Jižní Americe nebo řídila pokusy o politické převraty v Itálii. K financování těchto operací byly použity nacistické poklady údajně ztracené během druhé světové války. Tento film poprvé odhaluje, jak CIA pro své účely nemilosrdně využívala válečné zločince Třetí říše.

2. 5. 18.00 – Honba za UFO (Zóna dopadu)

Tým průzkumníků-průkopníků překračuje hranice ve snaze dopátrat se toho, co je pravdy na pozorováních UFO. Tito skuteční Mulderové a Scullyové nehledají další příběhy o údajných mimozemských aktivitách – jde jim o odpovědi. Tým je složený z jednoho přesvědčeného, druhého skeptika a třetího nerozhodného lovce neidentifikovatelných létajících předmětů. Trojice sbírá záběry neobvykle tvarovaných létajících světel, navštěvuje údajné oběti mimozemských únosů, a dokonce sleduje světélkující koule poblíž Kennedyho vesmírného střediska, kde sídlí NASA. Přidejte se k těmto třem mušketýrům v dobrodružném dokumentárním seriálu plném záhad a tajemství.

2. 5. 20.00 – Tajemství hlubin (Starověké egyptské lodě)

Víte, co leží na dně oceánů? Cheryl Wardová je světoznámá námořní archeoložka a přední odbornice na stavbu egyptských lodí. Vydává se na cestu podél pobřeží Rudého moře, aby pátrala po zapomenutých technikách stavby lodí starých Egypťanů. Chce prozkoumat, jak se toto odvětví postupem času vyvíjelo. Námořní archeolog Pearce Paul Creasman se zase pokouší s využitím moderních technologií vytvořit počítačový 3D model egyptské lodi, která byla nalezena v rozloženém stavu poblíž jedné z pyramid. Měla sloužit jako dopravní prostředek mrtvého faraona na cestě do podsvětí. Podaří se jim skutečnou loď vytvořit a udrží se na hladině?

2. 5. 21.00 – Rybzilla: Hadohlavec útočí

Pevně odhodlaní, dobře maskovaní a rychle se rozpínající cizí nájezdníci válcují místní obyvatele a jsou důvodem, proč vědci bijí na poplach. Jejich snaha porazit vetřelce, kontrolovat zatím nekontrolovatelnou populaci a zastavit destrukci, kterou způsobuje, se dá nazvat jedině jako finální bitva mezi člověkem a rybou. To, co je pro některé výstavním kouskem a největším úlovkem, znamená pro jiné smrtící hrozbu. A ta už dost možná bude brzy také ve vaší řece…

3. 5. 20.00 – Ostrov na severu

Moderátor a vedoucí Krimi zpráv Roman Pech se nechal okouzlit pohádkově čistou přírodní krásou Islandu. Za pět let proto tento neobyčejný ostrov procestoval všemi směry. Vzal s sebou kameru a výsledkem je dokumentární film Ostrov na severu plný unikátních momentů nejen pro ty, kterým krásy Islandu zatím zůstávají utajené. Vychutnejte si fascinující písečnou bouři ve vnitrozemí nebo polární záři v horách na východě, kde teplota v noci klesá na minus dvacet stupňů Celsia. Samozřejmě hezky z tepla vašeho domova.

3. 5. 21.00 – Terry Pratchett: Cesta za orangutany

Úspěšnému spisovateli, siru Terrymu Pratchettovi, byla v roce 2007 diagnostikována Alzheimerova nemoc. Ale ani tak se nezastaví před tím, aby podnikl ještě jedno poslední dobrodružství. Před osmnácti lety mu totiž změnil život zážitek z džungle na Borneu, kde poprvé narazil na orangutany ve volné přírodě. Teď se vrací, aby zjistil, jakou má tento ohrožený druh budoucnost, a objevil novou hrozbu pro jejich přirozené životní prostředí, jež by je mohla zatlačit za hranici přežití. Alzheimer přitom pro jeho výpravu znamená jak velkou psychickou, tak fyzickou výzvu. Terry Pratchett se zamýšlí nad rolí, jakou lidstvo opakovaně sehrálo v zániku některých živočišných druhů, a při tom uvažuje o vlastním nevyhnutelném konci.

4. 5. 21.00 – Cesta do roku 10 000 př. n. l. (1. část)

10 tisíc let před naším letopočtem nastal pro naši planetu čas na velkou změnu. Extrémní teplotní výkyvy stáhly Zemi do malé doby ledové. Mega fauna jako šavlozubí tygři nebo huňatí mamuti najednou začali hynout. Severní Ameriku zato začali osídlovat první lidé. Promrzlí a vyhladovělí vyráželi na lovecké výpravy. Úlovek v podobě jediného mamuta vážícího skoro deset tun mohl znamenat rozdíl mezi smrtí a přežitím. Film Cesta do roku 10 000 př. n. l. ukazuje tuto neobyčejnou, zvláštní a vzrušující dobu. Zároveň se věnuje geologickým a klimatickým změnám, kterým vědci teprve začínají rozumět. Podívejte se na archeologická naleziště, odhalte zkamenělé kosti i primitivní kamenné zbraně a nechte se unést divokým honem vyšperkovaným prvotřídními digitálními efekty.

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…