Prima ZOOM vysílá to nejlepší

20.07.2014 13:30

Film Zabiják netopýrů (v originále Killer in the Caves) získal ta nejprestižnější ocenění. Snímek byl tento měsíc nominován na prestižní Wildscreen Festivals' Science Panda Award 2014 v kategorii věda.

Prima ZOOM vysílá to nejlepší
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Tento dokument už přitom jednu významnou cenu vyhrál. Začátkem letošního roku obdržel cenu AAAS Kavli Science Journalism Award od Americké asociace na podporu vědy, a to v ostře sledované kategorii In-Depth Reporting. Ta je určena pro popularizační reportáže, které jsou fakticky přesné a dokážou veřejnosti zprostředkovat závěry soudobého vědeckého bádání bez zbytečných zkreslení. Jak řekl jeden z porotců, dokument spojuje fantastické vizuální efekty, vědecký přínos a popularizaci daného problému. Najdete ho, kde jinde než na Prima ZOOM.

Oceňovaný dokument již tuto středu na Prima ZOOM: 23. 7. 21.05 – Zabiják netopýrů

Zabiják netopýrů

Za posledních šest let zemřelo v Severní Americe přibližně šest a půl milionu netopýrů. Tato čísla znamenají jednu z nejhorších přírodních katastrof v dějinách. Doktorka DeeAnn Reeder z univerzity v pensylvánském Lewisburgu, která spolupracuje se Smithsonian Institute, a Greg Turner z pensylvánské lovecké komise bojují proti nemoci, která netopýry žene na pokraj vyhynutí. Do dnešního dne už zasáhla 19 amerických států a čtyři kanadské provincie. Doktor Nickolay Hristov z university v Salemu zároveň ve stejnou dobu sleduje rozsáhlé netopýři kolonie tadaridy guánové v Texasu a Novém Mexiku, kde se snaží zjistit, jestli jsou i ony v ohrožení.

Roku 2006 byl na lékařskou fakultu Cornellovy univerzity přivezen mrtvý netopýr, který pocházel z kdysi vzkvétající kolonie. Křídla a tlama netopýra pokrývala záhadná bílá plíseň. Nákaza byla později pojmenována jako „syndrom bílého nosu“. Během následujícího roku vyhladila choroba dalších 12 kolonií ve státech New York a Vermont. Odborníci byli situací silně znepokojeni, usilovně se snažili přijít na zdroj nákazy i na příčinu selhání imunitního systému netopýrů. O další rok později se onemocnění rozšířilo do přírodní rezervace v Pensylvánii. Zdejší vědci s hrůzou zjistili, že z dvacetitisícové kolonie přežilo zimu jen pár jedinců. Přeživší hrstka netopýrů je v kritickém stavu, jsou vyhublí, prochladlí a mají chatrná křídla, také oni jsou postiženi syndromem bílého nosu. Záhadná bílá plíseň byla konečně identifikována a pojmenována. Vědci však stále netuší, odkud se plíseň vzala, jakým způsobem se šíří a jak vlastně netopýry zabíjí. Do roku 2012 uhynulo dalších 6 milionů netopýrů. Pokud se nákaza rozšíří i do 3000 km vzdáleného Texasu, kde sídlí až dvoumilionové kolonie, bude tento živočišný druh existenčně ohrožen. Texasští vědci se vydávají na průzkum zdejších netopýřích jeskyní, aby odhalili případné nebezpečí. Dno jeskyně je pokryto třímetrovou vrstvou netopýřího trusu, který uvolňuje jedovatý čpavek, vědci proto mohou vstoupit do jeskyně pouze s kyslíkovými maskami. V jeskyních je poměrně teplo, což chladnomilné bíle plísni nesvědčí, a tak jsou netopýři prozatím v bezpečí. Co když ale plíseň zmutuje a přizpůsobí se novým podmínkám? Místní zemědělci považují za samozřejmost, že miliony netopýrů noc co noc loví hmyz na jejich polích. Každý netopýr sežere za jedinou noc takové množství hmyzu, které přesahuje jeho tělesnou hmotnost. Ve státech New York, Vermont a Pensylvánie zatím devastují pole roje hmyzu, nejsou zde totiž netopýři, kteří by hmyz ulovili. Vědci zjistili, že syndrom bílého nosu narušil u netopýrů proces hibernace. Nakažení netopýři se probouzejí dvakrát častěji, opakované probouzení způsobuje abnormální úbytek energie a následné vyhladovění netopýra. Záhy přichází znepokojivá zpráva z Evropy – němečtí netopýři jsou nakaženi také. Přestože netopýři v německých jeskyních trpí syndromem bílého nosu, jsou ve výborné kondici. Vědci zjistili, že první případ netopýra nakaženého plísní byl v Německu zaznamenán už v roce 1984. Po několikaletém výzkumu vědci odhalili, že nákaza byla do Severní Ameriky zavlečena z Evropy. Zatímco evropští netopýři jsou vůči plísni imunní, netopýrům americkým přináší smrt. Počátkem jara se probouzejí netopýři ze zimního spánku, a tak se pensylvánští vědci vydávají do jeskyní, aby prověřili stav přeživších netopýrů. Netopýři, kteří nákazu přežili, jsou kupodivu v dobré kondici a zdá se, že se stali vůči plísni imunní. To přináší přírodovědcům radost i novou naději. Věří, že během následujících let se původní počty zdejších netopýrů opět obnoví...

Reprízy:

Zabiják netopýrů

  • 26. 7. v 16.55                   
  • 30. 7. v 0.45                 
  • 1. 8. ve 13.15                 
  • 7. 8. v 9.05    

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…