Připomeňte si tradiční lidovou kulturu Moravy

13.12.2015 15:00

Masarykova univerzita v Brně vytvořila online informační systém, díky kterému můžete nahlídnout do starých map, časopisů, kronik a fotografií staré Moravy.

Připomeňte si tradiční lidovou kulturu Moravy
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Masarykova univerzita v Brně

Ministerstvo kultury podpořilo v uplynulých pěti letech v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity (NAKI) několik projektů realizovaných různými vědecko-výzkumnými institucemi na území ČR.

Jedním z konkrétních výsledků se v nedávné době stal i webový portál Masarykovy univerzity v Brně s názvem Geografický informační systém tradiční lidové kultury – zkráceně gistralik.

Jedná se o výstup jednoho z projektů aplikovaného výzkumu, který za přispění Ministerstva kultury ČR řeší v letech 2012–2015 dvě pracoviště Masarykovy univerzity v Brně (Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty a Ústav výpočetní techniky). Web, který je přístupný na adrese http://gistralik.muni.cz, uživatelům poskytuje v současnosti asi nejobsáhlejší informace o publikovaných i nepublikovaných zdrojích, které pojednávají o tradiční kultuře na Moravě v historickém období mezi lety 1750 až 1900.

Nosná myšlenka gistraliku spočívá v soustředění poznatků z rozmanitých zdrojových dokumentů s odlišnou mírou dostupnosti do jednoho uživatelsky přátelského informačního „pointu“, který napomáhá k lepší informovanosti o rozmanitostech, bohatství a významu historických forem tradiční kultury jako jednoho z důležitých faktorů přispívajících k formování lokální, regionální a národní identity a z nich vycházejících kulturních specifik.

Portál je určen nejen pro odbornou veřejnost, ale i širokou škálu uživatelů počínaje studenty a pedagogy na různých stupních škol a laickými zájemci o kulturní dědictví místa či regionu konče. V současnosti je v systému gistralik zpřístupněno 53 tisíc anotovaných záznamů. Uživatel, který na adresu gistralik.muni.cz vstoupí, má možnost hledat ve zdrojích dvěma způsoby – prostřednictvím mapy, nebo zadáním požadavku do databáze. Zobrazené záznamy zpřístupňují informace o zdrojích k důkladnějšímu studiu a poznávání tradiční lidové kultury podle územní příslušnosti či tematické skladby.

Díky spolupráci s Moravským zemským muzeem, Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici a některými okresními archivy je navíc v databázi asi tisíc skenů historických fotografií a obrazových materiálů dosud jen omezeně přístupných.

Geografický informační systém tradiční lidové kultury (1750–1900) můžeme považovat za důležitou výzkumnou infrastrukturu vycházející z oborové jedinečnosti tohoto badatelského nástroje na území ČR i Evropy (ve vazbě na informace etnologické povahy), interdisciplinárního využití a propojení odborných poznatků z oblasti etnologie a kulturního dědictví, geografie a IT technologií. Portál gistralik je zároveň konkrétním příkladem naplňování Úmluvy o ochraně nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Geografický informační systém tradiční lidové kultury (1750–1900)- http://gistralik.muni.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…