Přípravek Pradaxa® (dabigatran- etexilát) je v prevenci mozkové příhody u pacientů s fibrilací síní nyní schválen ve více než stovce zemí

11.04.2014 18:33

Praha, 28. března 2014 – Přípravek Pradaxa® společnosti Boehringer Ingelheim, který slouží k prevenci cévních mozkových příhod a systémových embolií u dospělých pacientů trpících nejčastěji se vyskytující poruchou srdečního rytmu nevalvulární fibrilací síní, (NVFS)1, je nyní schválen ve více než stovce zemí. Stovku završilo schválení jordánským úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Očekává se, že přípravek Pradaxa® v blízké budoucnosti obdrží schválení i ze strany dalších regulátorů. Narůstající počet schválení vydávaných regulačními orgány ve zdravotnictví po celém světě potvrzuje výhody, které pacientům léčba přípravkem Pradaxa® přináší a podporuje předchozí stanoviska amerického úřadu pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) i Evropské lékové agentury (EMA).

Přípravek Pradaxa® (dabigatran- etexilát) je v prevenci mozkové příhody u pacientů s fibrilací síní nyní schválen ve více než stovce zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teploměr, léky

Pradaxa® také ve srovnání s ostatními novými perorálními antikoagulancii nabízí největší soubor klinických dat a nejdelší praktické zkušenosti v prevenci cévních mozkových příhod u pacientů s fibrilací síní (SPAF). 4-14.

Účinnost a bezpečnost přípravku Pradaxa® potvrdila studie RE-LY®, jedna z historicky největších klinických studií zaměřených na prevenci cévní mozkové příhody u pacientů s fibrilací síní.5,6 U přípravku Pradaxa® 150mg 2x denně studie prokázala oproti warfarinu významné snížení výskytu ischemické cévní mozkové příhody u pacientů s nevalvulární fibrilací síní a to snížení relativního rizika o 25 %.5,6

Vzhledem k tomu, že více než devět z deseti cévních mozkových příhod, které se u pacientů s fibrilací síní vyskytnou, představují ischemické mozkové příhody15, je ochrana před touto život ohrožující zdravotní komplikací velkou klinickou výhodou. Ischemické cévní mozkové příhody u pacientů s fibrilací síní jsou často závažnější a existuje u nich vyšší pravděpodobnost, že se bude mozková příhoda opakovat.

Díky schválení přípravku Pradaxa® ve 100 zemích lze říci, že tato nová léčba může prospívat pacientům na celém světě,“ uvedl profesor Klaus Dugi, senior vice-prezident pro oblast medicíny ve společnosti Boehringer Ingelheim. „Přesvědčivým důkazem je schválení vydané jordánským regulátorem a další schválení od stovky jiných regulatorních orgánů po celém světě. Odráží to širokou škálu výhod, které přípravek Pradaxa® pacientům s fibrilací síní nabízí, a to včetně lepší ochrany před ischemickou cévní mozkovou příhodou ve srovnání s warfarinem.

Společnost Boehringer Ingelheim byla díky přípravku Pradaxa®, první na trhu s novými perorálními antikoagulačními přípravky20. Pradaxa® je jediným novým perorálním antikoagulanciem, u kterého jsou k dispozici dlouhodobá data z více než 6 let sledování dokládající jeho přínos u těchto pacientů4.

V listopadu 2013 společnost Boehringer Ingelheim oznámila své plány na zahájení dvou rozsáhlých globálních klinických studií, které vyhodnotí účinnost a bezpečnost terapie přípravkem Pradaxa® v prevenci cévní mozkové příhody u pacientů se dvěma klinicky velmi významnými diagnózami.

Studie RE-SPECT ESUS™ bude zkoumat účinnost a bezpečnost látky dabigatran-etexilát u pacientů, jejichž první mozková příhoda byla způsobena embolií z neznámé příčiny (ESUS). Studie RE-DUAL PCI™ bude hodnotit účinnost a bezpečnost látky dabigatran-etexilát u pacientů s nevalvulární fibrilací síní (NVFS), kteří podstoupili perkutánní koronární intervenci, taktéž označovanou jako angioplastika, se zavedením stentu. Nábor pacientů do uvedených studií by měl podle plánu začít v polovině roku 2014 a na začátku roku 2015. Studie budou součástí rozsáhlého programu klinických studií RE-VOLUTION®.

Probíhá také rozsáhlý registr shromažďující informace z klinické praxe GLORIA™-AF Registry.. Jedná se o jeden z největších registrů nově diagnostikovaných pacientů s nepravidelným srdečním rytmem (nevalvulární fibrilace síní), kteří jsou v riziku cévní mozkové příhody. Cílem registru GLORIA™-AF je zjistit, jaké charakteristiky pacientů s fibrilací síní ovlivňují volbu antitrombotické léčby pro prevenci cévní mozkové příhody a zhodnotit vzájemnou dlouhodobou účinnost a bezpečnost přípravku Pradaxa® (dabigatran etexilate) ve srovnání s warfarinem. Očekává se, že registr poskytne u pacientů s nevalvulární fibrilací síní z různých částí světa důležité informace o využití antitrombotické léčby v prevenci cévní mozkové příhody21.

 

 

POZNÁMKY

O přípravku Pradaxa® (dabigatran etexilate)

Klinické zkušenosti s přípravkem Pradaxa® (dabigatran etexilate) odpovídají 2,7 milionům pacientoroků a zahrnují všechny schválené indikace po celém světě.

Přípravek Pradaxa® je na trhu již více než 5 let a byl schválen ve stovce zemí1. V současné době jsou schválené indikace přípravku Pradaxa® následující20:

•        Prevence mozkové příhody a systémové embolie u pacientů s nevalvulární fibrilací síní (AF) a rizikovým faktorem mozkové příhody.

•        Primární prevence žilních tromboembolických příhod u pacientů podstupujících elektivní totální endoprotézu kyčelního kloubu.

•        Primární prevence žilních tromboembolických příhod u pacientů podstupujících elektivní totální endoprotézu kolenního kloubu.

Přípravek Pradaxa®, který je přímým inhibitorem trombinu (DTI), byl prvním široce schváleným léčivým přípravkem nové generace perorálních antikoagulans, který umožnil zacílit na důležitou, do té doby neřešenou, potřebu prevence a léčby akutních a chronických tromboembolických chorob22,23. Mechanismem účinku je přímá inhibice trombinu, jako hlavního enzymu v procesu odpovědném za koagulaci (tvorbu trombů)24.

O společnosti Boehringer Ingelheim

Skupina Boehringer Ingelheim je jednou z 20 předních světových farmaceutických společností. Ústředí firmy v německém Ingelheimu spravuje 140 poboček na celém světě a má více než 46 000 zaměstnanců. Od roku 1885, kdy byla tato rodinná firma založena, se společnost věnuje výzkumu, vývoji, výrobě a prodeji nových humánních a veterinárních přípravků s vysokou léčebnou hodnotou.

Stěžejním bodem kultury společnosti Boehringer Ingelheim je společenská odpovědnost. Činnosti společnosti po celém světě vycházejí z jejího zapojování se do sociálních projektů, péči

o zaměstnance a jejich rodiny a poskytování rovných příležitostí všem zaměstnancům. Nedílnou součástí veškerého snažení společnosti Boehringer Ingelheim jsou vzájemná spolupráce a úcta, ochrana životního prostředí i úsilí o dosahování udržitelnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…