Přípravu zákona o sociálním podnikání garantuje Agentura pro sociální začleňování

15.07.2015 17:40

Pracovní skupina k zákonu o sociálním podnikání, která se sešla dnes dopoledne v budově Úřadu vlády, jednala především o formách podpory sociálních podniků. Věcný záměr této nové legislativní normy se plánuje předložit vládě v září. Přípravu zákona garantuje vládní Odbor pro sociální začleňování (Agentura).

Přípravu zákona o sociálním podnikání garantuje Agentura pro sociální začleňování
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

„Nový zákon má vůbec poprvé do českého právního rámce zavést pojem sociální podnik a podpořit tak rozvoj takových podnikatelských aktivit, které pomáhají řešit různé sociální i environmentální problémy. Jako příklad uvedu zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce, s čímž už máme pozitivní zkušenosti z některých obcí, se kterými spolupracujeme,“ popisuje Radek Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňování.

Různé sociální podniky sice již v Česku existují, ale systémově (zejména díky financím z Evropské unie) je podporován jen jejich rozjezd, nikoliv dlouhodobé fungování. To nový zákon změní.

„Sociální podnik má samozřejmě oproti běžnému podniku těžší pozici na trhu, musí se více zaměřit na rozvoj svých zaměstnanců, má vyšší náklady na provoz. Právě dnes jsme v rámci pracovní skupiny debatovali o typech úlev či jiných formách popory pro sociální podniky registrované podle nového zákona,“ doplňuje Radek Jiránek s tím, že sociální podnikání má i podle zahraničních zkušeností velký potenciál zmírňovat negativní dopady spojené s nezaměstnaností či sociálním vyloučením.

Přibližně čtyřicetičlenná pracovní skupina nyní právě dopracovává věcný záměr zákona. Ten zejména definuje sociální podnik - má řešit zejména ekonomické, environmentální či sociální cíle a přispívat k odstraňování společenských problémů, musí zároveň alespoň polovinu zisku využít na svůj další rozvoj. Věcný záměr zákona dále přesně určuje různé formy sociálního podniku a také způsoby podpory ze strany státu.

Pracovní skupina se dnes především zaměřila na hledání optimálního registračního subjektu, který by registroval sociální podniky vzniklé dle nově plánované legislativy, prováděl kontrolu nad jejich činností, ale zároveň tyto sociální podniky pomáhal zakládat, vzdělával jejich provozovatele a nabízel sdílení dobré praxe. Dále skupina na dnešním jednání hledala benefity pro budoucí sociální podniky. Diskutovala se otázka daňového zvýhodnění, otázka veřejných zakázek, skloubení s nástroji či opatřeními aktivní politiky zaměstnanosti a další.

Garantem přípravy zákona byla určena Agentura pro sociální začleňování. Ta na jeho přípravě spolupracuje se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva pro místní rozvoj a také s odbornou veřejností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…