Pro cestování veřejnou dopravou v Moravskoslezském kraji platí nové tarify

22.12.2016 12:53

Cestující veřejnou autobusovou dopravou čekají od začátku příštího roku změny v cenách jízdného. Valná hromada společnosti Koordinátor ODIS schválila nové tarify pro rok 2017. Změny pocítí zejména Ostravané a cestující do krajského města.

Pro cestování veřejnou dopravou v Moravskoslezském kraji platí nové tarify
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Společným znakem všech úprav v tarifu je zjednodušení, zvýhodnění dlouhodobých předplatitelů a podpora elektronických jízdenek.

Nový tarif mimo jiné snižuje počet ostravských zón na jednu novou zónu - její cena bude oproti dnešním čtyřem zónám výrazně snížena u 180denních a 365denních jízdenek -, prodlužuje dobu pro zvýhodněný přestup u jednotlivých elektronických jízdenek, mění ceny dlouhodobých jízdenek na území města Ostravy a zavádí novou třídenní jízdenku.

„Zrušení zón uvnitř města je dobrá zpráva pro Ostravany, ale pro každého, kdo dojíždí autobusem do krajského města a platil si jenom jednu ostravskou zónu, by to znamenalo od začátku nového roku citelné zdražení jízdného. Zhruba 2300 cestujících by měsíčně platilo za jízdné o 150 korun více. A pro Ostravu s největší pravděpodobností zároveň nárůst automobilové dopravy. Proto se zástupci Moravskoslezského kraje na valné hromadě společnosti KODIS dohodli s vedením Ostravy na opatření, díky kterému k této nepříjemné situaci nedojde a jízdné se v tomto případě nezvýší,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu Jakub Unucka s tím, že ve zjednodušování tarifů bude kraj pokračovat. „V Ostravě se velmi osvědčil nákup jízdenky platební kartou, proto ji budeme zavádět i v příměstské dopravě,“ dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Upřesnil, že v tarifu pro příští rok tak pro držitele minimálně jedné mimoostravské jízdenky zůstala zachována možnost pořídit si k ní i jízdenku na jednu ostravskou zónu za cenu platnou v roce 2016. „Prozatím to bude možné do 30. června příštího roku, než najdeme definitivní řešení problému,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Podrobnosti k Tarifu ODIS 2017 najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…