Pro kupčení s voličskými hlasy podává Oživení a Transparency International trestní oznámení

24.10.2014 13:50

,,Hele Davide, běž si tam. Daj ti čtyři sta, vyděláš si peníze.“ Zhruba takto vypadalo nakupování hlasů voličů, o kterém po letošních komunálních volbách informovaly nevládní organizace. Dnes proto podávají trestní oznámení pro podezření z maření přípravy a průběhu voleb v Chomutově, Kadani, Praze 10, Ústí nad Labem a zasílají Policii důkazní materiály.

Pro kupčení s voličskými hlasy podává Oživení a Transparency International trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Chomutov – nakupování na diskotéce

Oživení natočilo svědeckou výpověď Davida Ištoka v Chomutově, který popisuje proces ,,nakupování voličů“ na tamní diskotéce Roxy. Pod záštitou zábavy a občerstvení se zde rozdávaly obálky se čtyřmi sty korunami za voličský hlas. Přítomní měli obdržet předvyplněné volební lístky a následně měli být rozváženi k jednotlivým volebním okrskům, například do Písečné ulice nebo do Jirkova. „Policii dále překládáme fotodokumentací zachycující shlukování občanů před uvedenou diskotékou a jejich následné rozvážení osobními automobily. Jelikož se dle našich poznatků jedná o typické projevy kupčení s hlasy, podali jsme trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb,“ uvádí Andrea Kohoutková, právnička Oživení.

Svědecká výpověď Davida Ištoka: http://bit.ly/1wiaHxn

Kadaň - od pěti set za hlas

Transparency International podala trestní oznámení na maření průběhu voleb v Kadani, kde měl probíhat svoz voličů z Prunéřova k volebním místnostem taxislužbou vybavenou seznamem voličů. Zároveň byly předány orgánům činným v trestním řízení poznatky z Bíliny a budou následovat další trestní oznámení v různých lokalitách, např. ve Šluknově. Transparency bude sledovat vývoj prověřování.

"V Kadani bylo dle dostupných informací možné hlasy koupit za 500 až 700 korun a to pro různé strany a i ve větším množství. Podle svědků byla první část peněz předána dopředu a druhá část po vhození lístku. Svědci též potvrdili svoz voličů přímo k volebním místnostem,"uvádí Petr Leyer, právník Transparency International.

Praha 10 – předvyplněné lístky pro seniory

Oživení obdrželo informace od členů okrskové volební komise, kteří s přenosnou volební urnou obcházeli domov seniorů v Sámově ulici. Minimálně jedna seniorka zjistila, že obdržela vyplněný volební lístek. Ačkoliv chtěla volit jinou stranu, obdržela lístek, který byl vyplněn pro volbu strany Nezávislí pro Prahu 10 – hnutí pro lepší desítku a současně pro kandidáta ODS Ing. Richarda Černého. „Členové volební komise podali na základě našeho doporučení stížnost na průběh voleb. Na základě jejich svědectví jsme vypracovali trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb,“ uvádí Petra Bielinová, právnička Oživení.

Ústí nad Labem, Mojžíř – nejrychlejší policejní zákrok

Z Mojžíře v Ústí nad Labem Oživení získalo výpověď předsedkyně, zapisovatele, členky volební komise a občanky, že za úplatu dvě stě korun byla skupina občanů instruována k výběru volebního čísla 13 (pod tímto číslem kandidovala na Magistrát Ústí nad Labem ODS). Mělo se jednat o skupinu přibližně třiceti občanů, kteří se nijak netajili tím, že obdrželi v souvislosti s výkonem volebního práva úplatu. „Policie ČR, ačkoli byla k incidentu ve volební místnosti přivolána samotnou volební komisí, uzavřela, že nedošlo k nezákonnému jednání. Není reálné, aby v takto krátkém časovém úseku mohla celý případ důkladně prošetřit. Proto podáváme na základě námi pořízených svědeckých výpovědí trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb¨.“ konstatuje Andrea Kohoutková, právnička Oživení.

Pouze do konce tohoto týdne mohou být napadeny výsledky komunálních voleb podáním žaloby na neplatnost voleb k příslušnému krajskému soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…