Probační a mediační služba posiluje manažerské dovednosti

25.07.2015 7:30

Celkem 104 vedoucích zaměstnanců Probační a mediační služby (dále jen PMS) má možnost zlepšit své dovednosti potřebné pro vedení a řízení lidí. Je to díky vzdělávacímu programu „SMART“, který běží od března 2014 a nyní vstupuje do své finální fáze.

Probační a mediační služba posiluje manažerské dovednosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

„Zájem o tento druh vzdělávání projevili samotní zaměstnanci - vedoucí středisek a regionů, kteří volali po posílení manažerských schopností. Naše kmenové vzdělávání pracovníků je totiž zaměřeno především na odborná témata, avšak vzdělávání v oblasti „soft skills“, tedy schopností při vyjednávání a řešení konfliktů, jsme již dlouhodobě potřebovali doplnit“, zdůvodňuje potřebnost tohoto programu Jitka Čádová, ředitelka PMS.

Řadou různorodých školení projdou pracovníci z bezmála 75 středisek PMS z celé republiky. Obsahem vzdělávání je například hodnotící rozhovor, time management, manažerské styly vedení, práce s cíli, pracovní porady atd. Vedoucí zaměstnanci procházejí od loňského podzimu tzv. skupinovými tréninky, na něž navazuje tzv. individuální koučink, který startuje právě v letních měsících. Během koučinku školitel pozoruje běžný pracovní den pracovníka a v závěru mu poskytne zpětnou vazbu na jeho každodenní manažerskou práci. „Z tréninků cítíte, že zaměstnanci PMS mají o další rozvoj velký zájem, jsou vysoce motivovaní na sobě pracovat. To se vždy nevidí“, komentuje Ruml, zástupce vzdělávací a poradenské společnosti M.C.Triton, která tyto aktivity realizuje.

„Tato školení mi jako manažerovi ve vedoucí pozici velmi rozšířila obzory. Ocenila jsem možnost absolvovat sezení s koučem, který mi poskytl cenné rady, jak si osvojit komunikační a manažerské dovednosti a zdravou dávku asertivity“, hodnotí vzdělávání Štěpánka Hovorková, vedoucí projektového oddělení PMS.

Probační a mediační služba je státní organizace, která po celé ČR usiluje o zprostředkování účinného a společensky prospěšného řešení konfliktů spojených s trestnou činností. V průběhu patnáctiletého fungování se stala důležitou součástí justice, zároveň kvůli dynamickému personálnímu růstu nyní pracuje na zkvalitnění manažerských schopností u řídících pracovníků.

Projekt Posílení vedení a řízení Probační a mediační služby (SMART) je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Jedním z cílů je vytvoření a aplikace nového systému vedení a řízení Probační a mediační služby, druhým cílem, neméně důležitým, je pak doplnění chybějících znalostí zaměstnanců prostřednictvím vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…