Probíhá prověrka připravenosti armády k výstavbě humanitární základny

27.09.2015 9:38

Ve dnech 22. až 27. září se koná ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá z rozhodnutí ministra obrany Martina Stropnického a náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Josefa Bečváře prověrka připravenosti Armády České republiky k výstavbě materiální základny humanitární pomoci a zabezpečení jejího následného provozu pro řešení mimořádných událostí a krizových stavů na území České republiky.

Probíhá prověrka připravenosti armády k výstavbě humanitární základny
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

Zahájení plné pohotovosti základny k plnění úkolu bude v pátek 25. září v 10.00 hodin. Po demonstraci schopností a kapacit základny v 15.00 hodin ji vojáci rozeberou a uloží.

Jedná se o prověrku schopností AČR pro případ eskalace migrační krize, kdy záchytná a ubytovací centra Ministerstva vnitra a Policie ČR nebudou disponovat dostatečnou kapacitou pro přijetí většího počtu běženců. „Cílem nařízené prověrky je vyzkoušet si výstavbu podobného tábora v praxi. V případě krizové situace není možné ponechat migranty se volně a nekoordinovaně pohybovat po našem území. Na tuto eventualitu, stejně jako na střežení hranic, musíme být připraveni,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Výstavbu samotného zařízení, jež je určeno k zabezpečení základních životních potřeb na nezbytně nutnou dobu pro až 450 osob, včetně následného zajištění jeho provozu provedou příslušníci 153. ženijního praporu z Olomouce.

„Základna poskytuje prostor pro ubytování ve vytápěných stanech, hygienické zázemí, přípravu a výdej stravy, základní lékařské ošetření a v případě potřeby i výdej nutného ošacení. Skládá se z přijímacího střediska, ubytovací a technické části,“ upřesnil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Na prostoru 150 x 200 metrů je jednotka schopna ji standardně zřídit do 48 hodin od příjezdu do prostoru výstavby. Do výstavby základny se zapojí 40 osob a 20 řidičů pro návoz materiálu spolu s potřebnou technikou. Pro zajištění dalšího fungování dle zadání v nepřetržitém 24hodinovém režimu (režim 24/7) je nezbytné vyčlenit celkem 100 osob s předpokladem jejich střídání po 7 až 10 dnech.

AČR disponuje dvěma plně připravenými materiálními základnami humanitární pomoci - každou s kapacitou až 450 osob, které jsou uloženy u 151. ženijního praporu v Bechyni a 153. ženijního praporu v Olomouci.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…