Program Národního technického muzea na státní svátek 28. října 2015

26.10.2015 9:46

Na den státního svátku 28. října, kdy si připomínáme vznik Československé republiky, připravilo Národní technické muzeum pro své návštěvníky zajímavou nabídku.

Program Národního technického muzea na státní svátek 28. října 2015
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Budovu Národního technického muzea na Letné bude možné, tak jako i o dalších šesti významných dnech v roce, navštívit namísto plného či sníženého vstupného za vstupné 50 Kč za osobu. Od 14 a 16 hodin se bude v kinosále v přízemí muzea promítat film Davida Vávry a Radovana Lipuse „Dům zasvěcený snům“ z produkce NTM a České televize, který „šumně“ zachycuje příběh muzea, jeho historii i současnost. V dopravní hale muzea bude od 28. října do 1. listopadu 2015 poprvé po renovaci veřejnosti představen třínápravový autobus Tatra 85/91 z roku 1938, pocházející ze soukromé sbírky. Jedná se o jeden z mála dochovaných velkých autobusů vyrobených na našem území před druhou světovou válkou, který před svou záchranou sloužil jako pojízdný včelín. Autobus má podvozek nákladního 3-tunového automobilu Tatra 85 se šestiválcovým dieselových motorem, originální karosérie byly vyrobeny pouze tři kusy. Po prezentaci v NTM bude autobus umístěn na výstavě Czechbus 2015.

V tento sváteční den Národní technické muzeum pořádá Den otevřených dveří v prostorách budoucího Železničního muzea na Masarykově nádraží. Zájemci budou mít od 9 do 16 hodin možnost zdarma navštívit jinak nepřístupné prostory bývalé výtopny a dílen, které zatím čekají na rekonstrukci, a seznámit se s projektem budoucího Železničního muzea NTM, jehož plánovaná expozice má po svém vzniku prezentovat čtyřicet drážních vozidel ze sbírek NTM. K vidění během dne otevřených dveří bude salónní vůz Františka Ferdinanda d´Este. Cesta pro pěší povede z Hybernské ulice přes veřejné parkoviště pod magistrálou. Přístup přes kolejiště je přísně zakázán.

Národní technické muzeum se 28. října 2015 opět podílí na Dni otevřených dveří na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Od 9 do 16 hodin je pro veřejnost otevřena budova ministerstva Na Františku, postavená podle návrhu architekta Josefa Fanty, ve které si návštěvníci mohou také prohlédnout dvě desítky historických motocyklů ze sbírek NTM: např. motocykl ČZ 500 z roku 1940 se sidecarem. Návštěvníci Dne otevřených dveří na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR mají 28. října stejně jako loni vstup zdarma do Národního technického muzea (platí po předložení poukázky z ministerstva).

PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA 28. ŘÍJNA 2015

Národní technické muzeum:
otevřeno: 10.00 až 18.00, vstupné 50 Kč pro všechny návštěvníky,
od 14.00 a 16.00 promítání filmu D. Vávry a R. Lipuse "Dům zasvěcený snům" o NTM,
vystavení třínápravového autobusu Tatra 85/91 z roku 1938

Den otevřených dveří v prostorách budoucího Železničního muzea NTM na Masarykově nádraží:
otevřeno: 9.00 až 16.00, vstup zdarma

Výstava motocyklů ze sbírek NTM v rámci Dne otevřených dveří Ministerstva průmyslu a obchodu:
otevřeno: 9.00 až 16.00, vstup zdarma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…