Program letošního Dne v Klementinu bude opravdu nabitý

04.12.2015 21:34

Národní knihovna připravila v Klementinu již čtvrtý ročník vánočního jarmarku, který proběhne 7. 12. 2015. V letošním roce budou součástí programu například komentované prohlídky, koncert i výstava. Vstup na všechny akce je zdarma.

Program letošního Dne v Klementinu bude opravdu nabitý
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

V letošním roce bude rozšířen program jarmarku a připraven Den v Klementinu. „Cílem je představit zrevitalizovanou nejstarší část Klementina, tedy část situovanou do západního Křižovnického křídla, které je nejen nestarší, ale také nejzdobnější. Dále chceme ukázat široké veřejnosti krásné prostory Zrcadlové kaple, kde se odehrají koncerty. Zkrátka opět dokázat, že naše knihovna není jen o knihách, ale nabízí celou škálu kulturních aktivit, “ říká Irena Maňáková, ředitelka odboru komunikace NK. Komentované prohlídky budou probíhat každou celou hodinu, místo setkání zájemců bude na hlavním nádvoří u stánků jarmarku na označeném místě.

Klementinum

Klementinský areál, patří mezi nejrozsáhlejší historické památky Prahy (rozloha 2 ha). Výstavba trvala téměř 170 let. Jeho počátky jsou spjaty s příchodem jezuitů, kteří začínají na místě dominikánského kláštera budovat komplex církevních a školních budov. Postupně zde bylo vybudováno sídlo, jehož součástí byly kromě řádových prostor také školní třídy, univerzitní posluchárny, tiskárna, lékárna a chrámové stavby. Klementinum bylo v letošním roce vyhlášeno serverem Bored panda nejkrásnější knihovnou světa.

Křižovnická chodba

Západní křídlo areálu situované do Křižovnické ulice je nestarší části jezuitské koleje. Původně se jednalo o hlavní vstup do areálu, byla zde umístěna vrátnice, hovorna a pokoj pro hosty. Bohatá výzdoba není náhodou, jednalo se o první prostor, se kterým se obyvatelé a návštěvníci Klementina setkali. Délka chodeb je 85 metrů a šířka 4,5 metru. Chodby jsou zdobeny freskami s motivy ze života dvou nejvýznamnějších světců jezuitského řádu – sv. Ignáce z Loyoly a sv. Františka Xaverského.

Vánoční jarmark v Klementinu

Akce má již svou tradici a širokou škálu příznivců. Lze zde zakoupit výrobky jak od těch nejšikovnějších knihovníků z celé České republiky, tak výrobky chráněných dílen. Část výtěžku prodejci opět věnují na dobročinné účely.

Dětský koncert v Zrcadlové kapli

Vánoční písně a koledy přednesou v Zrcadlové kapli dětské soubory Zvoneček, Bělásek a Prážata. Soubor Zvoneček se skládá z 250 dětí ve věku 4-26 let. Pěvecký sbor Bělásek se věnuje netradičnímu pojetí sborového zpěvu s cílem přiblížit klasické melodie dnešní výrazně rytmické hudbě tak, aby byly zachovány všechny hodnoty sborového zpěvu a staly se tak pro děti co nejbližší a nejpřirozenější. Prážata čítají kolem 100 dětí ve věku 6-15 let. Repertoár obsahuje díla všech hudebních období, černošské spirituály, skladby s vánoční tématikou a mnoho dalšího. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…