Programy pro přeshraniční spolupráci posilují dobré sousedské vztahy

17.06.2015 15:14

Další dva programy přeshraniční spolupráce, česko-saský a česko-slovenský, byly minulý týden schváleny Evropskou komisí. Nové programy budou i nadále podporovat regionální a místní projekty, které mají pozitivní přínos pro obě strany společného pohraničí.

Programy pro přeshraniční spolupráci posilují dobré sousedské vztahy
Foto: wikipedia
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

„Schválení programových dokumentů je významným předpokladem pro spuštění obou programů. Díky projektům přeshraniční spolupráce se dlouhodobě daří vytvářet a rozšiřovat sociální sítě napříč hranicemi, porozumět kultuře a mentalitě druhé země a posilovat dobré sousedské vztahy,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Prvním ze schválených programů je Program přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020. Nový program navazuje na dlouholetou úspěšnou česko-německou spolupráci, jejíž tradice sahá až do roku 1994.
 
V programovém období 2014–2020 bude na podporu projektů v česko-saském pohraničí k dispozici téměř 158 mil. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Podobně jako v předcházejícím dotačním období bude nový program podporovat projekty v oblastech přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik (15,8 mil. EUR), ochrany životního prostředí a využití přírodního kulturního dědictví (68,7 mil. EUR), investic do vzdělávání, odborné přípravy a celoživotního učení (27,6 mil. EUR)
a projektů institucionální a občanské spolupráce včetně Fondu malých projektů (36, 3 mil. EUR).
 
Druhým schváleným programem přeshraniční spolupráce je Interreg VA Slovenská republika – Česká republika navazující na dlouhodobou spolupráci mezi oběma zeměmi, která se úspěšně rozvíjí více než 20 let. Díky 90 mil. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj bude možné podpořit projekty v oblastech, jakými jsou vzdělávání (9,9 mil. EUR), inovace a využití jejich potenciálu (4,5 mil. EUR.), životní prostředí a zvýšení atraktivnosti přírodního a kulturního dědictví (51,4 mil. EUR), ochrana biodiverzity (9,0 mil. EUR) a institucionální a občanská spolupráce včetně Fondu malých projektů (9,9 mil. EUR).    
 
Více informací o programu spolupráce Interreg VA Slovenská republika – Česká republika a plánovaných výzvách pro žadatele naleznete na adrese: http://www.sk-cz.eu/       
Aktuality týkající se přípravy Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 a plánovaného vyhlášení prvních výzev jsou k dispozici na adrese: www.sn-cz2020.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…