Projekt Budu Pomáhat.cz propojuje neziskovky s veřejností

25.02.2015 10:22

Občanské sdružení BuduPomahat.cz bylo oficiálně založeno v roce 2012. Webové stránky prezentující zajímavé nápady a projekty českých neziskových organizací se stejným názvem však vznikly již o mnoho let dříve. Hlavní myšlenkou projektu bylo hned od počátku pomáhat druhým, zprostředkovat pomoc „od někoho k někomu“.

Projekt Budu Pomáhat.cz propojuje neziskovky s veřejností
Foto: Monika Jindrová
Popisek: Natáčení reportáže o konferenci INSPO.

Budu Pomáhat.cz se na jedné straně zaměřuje na pomoc neziskovkám formou krátkých filmových dokumentů mapujících jejich práci, a na druhé straně se snaží inspirovat veřejnost a poskytnout informace lidem, kteří chtějí pomáhat, ale neví kde a komu.

Projekt vznikl na podporu neziskového sektoru. Zaměřuje se hlavně  na neziskovky, které pomáhají znevýhodněným. Ale občas se porozhlédne i jinde. Zprostředkovává řadu informací nejen o práci neziskových organizací a úžasně nadšených lidech, kteří v nich pracují, ale i o nemocech, handicapech, pomůckách pro lidi se specifickými potřebami.

Portál vám například pomůže „umístit“ věci, které už nepotřebujete. Dohledáte na něm třeba nejbližší sběrné místo pro plastová víčka, či se můžete inspirovat různými nápady na nefinanční podporu neziskových organizací. Projekt se snaží propojit ty, co nabízejí pomoc s těmi, kteří ji hledají, a také dokáže nasměrovat na správnou organizaci, která může pomoci v konkrétní životní situaci.

„O neziskovkách a o způsobu jejich financování se toho stále mnoho neví. Lidé nerozlišují nadace, nadační fondy, sdružení, spolky, ústavy a obecně prospěšné organizace. Netuší, jak jsou fincovány.  Řada neziskovek funguje pouze z dobrovolnické práce, z darů. Jiné žádají o dotace, granty. Často však může uplynout i řada měsíců, než se zveřejní, kdo dotaci či grant získá. A tak mnoho  neziskovek třeba ještě v únoru neví, zda budou mít v daném roce zdroje na svoji další činnost,“ upozorňuje zakladatelka portálu Hana Kosová.

Podle ní mezi námi žije řada lidí, kteří by rádi pomáhali. Ale neznají všechny možnosti a neví, že pomáhat lze i bez peněz. Když prý jednou zkusí pomoci, už u toho zůstanou, protože pomáhat je radost, říká. „Při své práci vidím, jak mají dobrý pocit, když navštíví benefiční koncert svého oblíbeného zpěváka, když nakoupí dárky z chráněné dílny nebo když věnují věci, které už nepotřebují, nějaké neziskovce anebo do dobročinného obchodu. Smyslem portálu www.BuduPomahat.cz bylo a je vytvoření prostoru pro propojování neziskovek a veřejnosti,“, vysvětluje Hana Kosová.

Pro neziskové organizace portál funguje tak, že po registraci na něm mohou zveřejňovat pozvánky na akce, články či inzeráty s poptávkou nefinanční pomoci. Neziskovkám i veřejnosti portál nabízí důležité informace, mnohdy se i neziskovky „hledají“ mezi sebou. Na portálu jsou rovněž umístěny videoprezentace řady neziskovek a reportáže z různých akcí.

Ve vztahu k veřejnosti by měl portál sloužit k vyhledání příjemce pomoci, kterou chce jednotlivec nabídnout, k zadání nabídky pomoci, k inspiraci. K nalezení jsou zde ale také informace o neziskovkách, od kterých může naopak někdo pomoc potřebovat. I firmy zde najdou inspiraci – doví se o zajímavých projektech – stážích handicapovaných studentů, sbírání víček, tonerů, sbírek mezi zaměstnanci…

Lidé, kteří za projektem Budu Pomáhat.cz stojí, jsou otevřeni všem dotazům. Rádi předají kontakty, zkušenosti, pomohou. Chcete se přidat ke skupině těch, kterým projekt přinesl něco nového do života? Napište na budupomahat@budupomahat.cz a staňte se dalším z těch, kteří budou pomáhat nebo prostřednictvím stránek najdou pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…