Projekt ČZU přispívá k realistickému plánování využití obnovitelných zdrojů energie

08.06.2014 19:00

Nesystémová podpora obnovitelných zdrojů energie (OZE), která v roce 2010 vyvrcholila nechvalně proslulým solárním boomem, byla podnětem realizace projektu Interaktivní mapy OZE pro regionální udržitelné plánování v energetice.

Projekt ČZU přispívá k realistickému plánování využití obnovitelných zdrojů energie
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Cílem řešitelů projektu RESTEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources bylo vytvořit nástroj pro tvorbu racionálních podnikatelských záměrů a koncepcí energetické politiky podporujících rozvoj OZE v souladu s principy ochrany životního prostředí, udržitelnosti a regionální svébytnosti.

Hlavním výstupem projektu je interaktivní software pracující s několika desítkami expertních datových vrstev zahrnujících:

1) kvantifikaci potenciálu primární zemědělské produkce, lesních těžebních zbytků, biologicky rozložitelných komunálních odpadů, energetického potenciálu větru, slunce i vody,

2) stávající spotřebu různých typů biomasy či dalších zdrojů,

3) stávající instalace OZE či systémy centrálního zásobování teplem,

4) omezení využití OZE daná zájmy ochrany životního prostředí a biodiverzity.

Na základě těchto dat je mapa nástrojem, který umožňuje modelovat využitelný potenciál OZE vybraného regionu (minimálně o ploše základní územní jednotky) při zachování potravinové soběstačnosti a s respektem k životnímu prostředí. Pro lepší orientaci ze strany uživatelů je mapová aplikace RESTEP doplněna o encyklopedii poskytující podrobné informace o jednotlivých vrstvách.

„Vytváříme nástroj, který je svým konceptem zcela unikátní nejen v ČR, ale i na mezinárodní úrovni,“ uvedl hlavní řešitel, prof. Ing. Pavel Tlustoš, CSc., děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. „Věříme, že námi vyvíjená aplikace umožní efektivnější využití obnovitelných zdrojů energie, které nebude v rozporu s principy udržitelného rozvoje, a tím, jak doufáme, postupně navrátí obnovitelným zdrojům ztracenou reputaci.“

Cílovými skupinami projektu jsou zejména orgány státní správy a samosprávy, pro něž bude RESTEP pomůckou pro rozhodování např. při tvorbě energetických koncepcí, strategií a územních plánů, při posuzování vhodnosti jednotlivých investičních záměrů souvisejících s OZE atp. Mapa RESTEP bude přínosem i pro investory, kterým umožní získat více informací o regionálních souvislostech a míře vhodnosti uskutečnění jejich záměrů v dané lokalitě.

V neposlední řadě RESTEP cílí i na zainteresovanou veřejnost, či nevládní organizace, jimž dává do ruky expertní nástroj k nestrannému posouzení záměrů a strategií v oblasti OZE. Více na: http://www.restep.cz/cz/

V současné době je projekt ve finálním stádiu, interaktivní aplikace je prakticky hotová a v těchto dnech je řešitelským týmem představována jednotlivým krajským úřadům. Finální verze mapy plánovaná na léto 2014 bude zdarma a bez omezení ve formě softwarové aplikace přístupná komukoli s možností připojení k internetu.

Projekt RESTEP byl zahájen v roce 2011 a byl finančně podpořen Evropskou komisí v rámci programu LIFE+. Jde o jeden ze dvou prvních projektů podpořených z tohoto programu v České republice.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…