Projekt POKOS: Plameny a výbuchy ukázaly, že chemie umí být zábavná i nebezpečná

21.05.2016 20:20

Po lednové, únorové a dubnové sérii akcí na základních školách Libereckého a Ústeckého kraje se projekt POKOS zastavil opět u chemiků v Liberci. Tentokrát se ale více než dvě stě dětí vydalo pěšky za chemiky do kasáren, kde si pro ně vojáci připravili sportovně vzdělávací program POCHOD.

Projekt POKOS: Plameny a výbuchy ukázaly, že chemie umí být zábavná i nebezpečná
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

POCHOD je další z forem projektu Příprava občanů k obraně státu (POKOS), jehož hlavní myšlenkou je seznámit děti i veřejnost s povinnostmi, které nám jako občanům České republiky vyplývají ve vztahu k obraně státu. Protože program připravovali chemici, zaměřili se na ochranu proti zbraním hromadného ničení a praktické rady při haváriích a mimořádných situacích.

Postupně si děti vyzkoušely celkem devět stanovišť. Největší zájem u žáků vzbudily chemické pokusy. „Hravou formou chceme dětem ukázat, že chemie může být zábavná, ale i nebezpečná. Děti u nás zažijí to, co ve školách vidí napsané pouze na tabuli ve vzorcích,“ vysvětluje náčelník chemické laboratoře, jinak zapálený chemik, nadporučík Dušan Trefilík.

„Žáky neučíme vyrábět nebezpečnou třaskavinu, ale chceme je přimět k zamyšlení, jak je naše společnost velmi zranitelná, protože životu nebezpečné třaskaviny lze vyrobit z běžně dostupných surovin na trhu. Současná bezpečnostní situace ve světě význam tohoto projektu jenom podtrhuje,“ dodává Trefilík a svůj poutavý výklad ukončuje velkým barevným plamenem, kde přísadou byl kupodivu moučkový cukr.

Ohlušující výbuch jako prevence

Chemici dětem připomněli i víkendové neštěstí z Uherského Brodu, kdy čtveřice mladíků v poli experimentovala s podomácku vyrobenou třaskavinou. Ve chvíli, kdy jeden z nich třaskavinu vkládal do nádoby a připravoval k odpalu, nečekaně vybuchla. Chlapec utrpěl těžká poranění na obou rukách a musel být letecky transportován do brněnské nemocnice. V tom se ozvala ohlušující detonace, kterou dětem chemici přichystali jako odstrašující příklad. „Chceme výbuchem na děti působit preventivně, aby si uvědomily, jak mohou být podobné hrátky s chemikáliemi smrtelně nebezpečné,“ uzavírá laborant nadrotmistr Vojtěch Chmil.

Kromě chemických pokusů si děti také vyzkoušely, jak poskytnout kamarádovi první pomoc, ujasnily si na mapě světové strany a orientaci v terénu, prověřily si ostrou mušku na střeleckém trenažéru a poměřily síly na veslovacím trenažéru a vojenské překážkové dráze. „Mí deváťáci jsou převážně atleti a házenkáři, těší mě, že překážkovou dráhu zdolávají s takovou lehkostí. Vnímám totiž, že dnešní generace dětí je na tom s fyzičkou špatně,“ povzdechla si paní učitelka Marcela Lubasová ze základní školy Vrchlického.

Odměnou za aktivitu při disciplínách byly tematické batůžky se spoustou zajímavostí od odboru komunikace Ministerstva obrany. Na závěr zajímavého dne žáci zhlédli ukázku vojenského bojového umění, potěžkali si zbraně a výstroj a prozkoumali vojenskou techniku chemiků.

Chemická ochrana

Chemická ochrana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…