Projekt Velká válka 1914-1918 byl oceněn v soutěži Gloria musaealis

15.05.2015 14:28

Zvláštní ocenění ve třináctém ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis získal projekt Velká válka 1914-1918, na kterém se společně s dalšími muzejními institucemi podílel i Vojenský historický ústav Praha. Vyhlášení soutěže proběhlo ve čtvrtek 14. května v pražském Obecním domě.

Projekt Velká válka 1914-1918 byl oceněn v soutěži Gloria musaealis
Foto: VHÚ
Popisek: Vojenský historický ústav, logo

Při příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. května, byly vyhlášeny výsledky soutěže Gloria musaealis 2014, které reflektovaly široké pole muzejních aktivit v České republice v uplynulém roce. Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo kultury České republiky a Asociace muzeí a galerií České republiky.

Soutěžní ročník probíhal od 1. ledna 2014 do 28. února 2015 a soutěžilo v něm celkem 62 muzeí a galerií, které přihlásily dohromady 87 projektů ve třech hlavních kategoriích: Muzejní počin roku, Muzejní publikace roku a Muzejní výstava roku.

Vojenský historický ústav Praha byl v letošním ročníku oceněn v kategorii Muzejní počin roku Zvláštním oceněním uděleným na návrh čestného výboru soutěže - a to za svoji účast na projektu Velká válka 1914-1918. Tento projekt téměř desítky paměťových institucí z celé republiky představil v loňském roce veřejnosti jednotlivé tváře válečného konfliktu, který v letech 1914-1918 navždy změnil tvář Evropy i celého světa.

Projekt zaujal celkovou organizací i spoluprací mezi muzei

Podle vyjádření poroty tento projekt „zaujal nejen svým rozsahem a komplexním pohledem na Velkou válku, ale především celkovou organizací a spoluprací mezi muzei. Ta umožnila maximálně využít výsledky jejich dokumentační práce prostřednictvím jedenácti výstav, centrálních webových stránek a společného katalogu.“

Ocenění tak mohli společně s představiteli dalších muzejních institucí převzít 14. května v Obecním domě na slavnostním vyhlášení i zástupci Vojenského historického ústavu Praha – konkrétně kurátor Zdeněk Polčák, jeden z hlavních autorů výstavy V zákopech první světové války. Ta byla také hlavním příspěvkem VHÚ do celého projektu pořádaného k loňskému stému výroční vypuknutí války. VHÚ se navíc na projektu podílel i četnými zápůjčkami předmětů, zbraní a dalšího materiálu ostatním institucím.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis si klade za cíl upozorňovat veřejnost na špičkové výkony v oboru muzejnictví – při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování muzejních sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů a lokalit našeho kulturního dědictví. Slavnostní večer 13. ročníku cen se odehrál za účasti ministra kultury Daniela Hermana a uváděla ho herečka Ivana Jirešová společně se svým kolegou Pavlem Křížem.

Zároveň byla veřejnost seznámena i s novým projektem, resp. soutěží Muzeum roku, ve které budou návštěvníci hlasovat o svém oblíbeném muzeu. Soutěž bude probíhat na portálu Do-Muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…