Projekt z ČVUT v Praze zaujal i monackého prince

07.10.2016 17:12

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze byl vyvinut systém pro řízení fúzního reaktoru (tokamaku) skrze internet. Tuto technologii vymyslel a představil Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., který provozuje školní tokamak GOLEM. Díky spolupráci na mezinárodním projektu ITER byla tato technologie představena i monackému princi Albertu II. při jeho návštěvě ve Francouzské Cadarache.

Projekt z ČVUT v Praze zaujal i monackého prince
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Začátkem září 2016 navštívil Českou republiku Bernard Bigot (generální ředitel tokamaku ITER) a v rámci svého programu zavítal i na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Zde mu Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., představil možnost, jak řídit tokamak na vzdálenost pár metrů i stovek tisíc kilometrů za pomoci internetu. Současně jej seznámil se školním tokamakem GOLEM, který slouží pro výchovu budoucích odborníků v oblasti termojaderné fúze. Ti se uplatňují již nyní při výzkumu a stavbě dosud největšího tokamaku na světě, který by nás měl posunout k řešení nedostatku energie z čistých zdrojů.

Bernard Bigot, nadšený nápadem Ing. Svobody, představil technologii z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze monackému princi Albertu II. v rámci jeho návštěvy v Cadareche blízko Aix-en-Provence. Princ si tak nenechal ujít příležitost vyzkoušet si vytvořit na 10 ms vlastní slunce a jeho výstřel je v záznamové knize uveden pod označením „SAS Prince Albert II“.

Možnost řízení tokamaku a experimentování na tomto zařízení i ze vzdálenosti 1000 km otevírá dveře všem zájemcům o termojadernou fúzi a zařízení umístěné na ČVUT v Praze může sloužit i zahraničním univerzitám. Ukazuje se tak, že pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze mají stále co nabízet.

Informace o provedeném výstřelu naleznete i na stránkách ITER, www.jaderka.cz a v monacké televizi, povídání o tokamaku GOLEM v rámci návštěvy Bernarda Bigota je ke zhlédnutí zde jako součást Hyde Parku Civilizace.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2016/17 nabízí ČVUT svým studentům 123 studijních programů a v rámci nich 464 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2016 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4200 světových univerzit, ve skupině univerzit na 501 – 550. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 201. - 250. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. - 200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…