Projekt zmapoval objem a sortiment dříví zpracovaného v roce 2013 v České republice

01.02.2016 18:11

Objem a sortiment dříví zpracovávaného v České republice v roce 2013 zmapoval projekt, na němž se podílely kromě Lesů ČR také ministerstva a další subjekty. Lesnicko-dřevařský sektor získal díky detailnímu šetření přehled o českých zpracovatelských kapacitách. Obdobný projekt se v rezortu neřešil posledních dvacet let.

Projekt zmapoval objem a sortiment dříví zpracovaného v roce 2013 v České republice
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Záměr iniciovala v roce 2014 Česká zemědělská univerzita v Praze. Podpořily ho Lesy České republiky spolu s Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem životního prostředí, Vojenskými lesy a statky a Společenstvem dřevozpracujících podniků ČR.

Během dvou let - 2014 a 2015 bylo osloveno 717 dřevozpracovatelských provozoven - 713 pil, dvě provozovny, které vyrábějí plošné materiály (OSB desky) a dva subjekty z papírenského průmyslu.

„Obrátili jsme se také na malé zpracovatele dřeva, aby měly výsledky vysokou vypovídací hodnotu,“ uvedl za projektový tým obchodní ředitel Lesů ČR Radovan Srba.  V České republice se ročně vytěží přibližně 16 milionů krychlových dříví, z toho jsou více než tři miliony zpracovány v zahraničí. Zapojené provozovny ročně zpracují 11,7 milionů metrů krychlových dříví. Projekt tedy postihl přibližně 92 procent dříví zpracovaného v České republice. Projektoví partneři letos opět vyzvou významnější zpracovatele dříví k aktualizaci dat. „Veškerá data jsme zpracovali a zveřejníme je v únorovém vydání časopisu Lesnická práce a na našem webu. Všem účastníkům terénního šetření děkuji,“ dodal ředitel Srba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…