Prostějovská skupina speciálních sil má nového velitele

09.11.2014 18:36

U příležitosti oslav Dne válečných veteránů se v Prostějově u 601. skupiny speciálních sil uskutečnilo také slavnostní předání funkce velitele. Jednotku bude nově řídit plukovník David Franta, dosavadní velitel plukovník Karel Řehka byl jmenován do čela Ředitelství speciálních sil MO.

Prostějovská skupina speciálních sil má nového velitele
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

První část nástupu byla věnována jednomu z nejdůležitějších vojenských svátků – Dni válečných veteránů. Hosté, mezi nimiž nechyběli politici, představitelé místní samosprávy a armády, si Den veteránů připomněli krátkým vzpomínkovým proslovem. Náčelník generálního štábu armádní generál Petr Pavel ve svém projevu připomněl, že po bok těmto veteránům se staví i současní veteráni z řad příslušníků Ozbrojených sil ČR, a že jsou tedy pokračovateli jejich odkazu.

Další část nástupu byla věnována přepodřízení 601. skupiny speciálních sil. Jednotka dosud patřila pod Vojenské zpravodajství, od příštího roku přejde pod armádní velení. Současnému stavu, stejně jako výhledu do budoucna, se v projevech věnovali jak ředitel Vojenského zpravodajství plukovník Jan Beroun, tak i náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel. Ten zároveň přítomné ujistil, že má zájem na hladkém průběhu přepodřízení a nabídl pomocnou ruku jak z funkce současné, tak i té budoucí. Petr Pavel také vyjádřil přesvědčení, že přepodřízení 601. skupiny speciálních sil není cestou zpět a že jednotka bude dále pracovat a rozvíjet se tak, jak si útvar těchto kvalit zaslouží. Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun poděkoval útvaru za dosavadní činnost ve prospěch VZ a několik příslušníků za výsledky jejich práce odměnil udělením pamětních odznaků Vojenského zpravodajství.

Závěrečná část slavnostního aktu patřila předání a převzetí funkce velitele. Stal se jím podplukovník David Franta, který byl při této příležitosti ředitelem Vojenského zpravodajství povýšen do hodnosti plukovníka. Dosavadní velitel plukovník Karel Řehka byl oficiálně ustanoven do funkce ředitele Ředitelství speciálních sil MO.

Ceremoniál symbolicky završil plukovník Karel Řehka předáním bojového praporu svému nástupci. V projevu končící velitel poděkoval mimo jiné také příslušníkům speciálních sil za kvalitní práci. Plukovník David Franta vyjádřil přání, aby speciální síly byly schopny pokračovat v nastavené cestě a aby si udržely svůj vysoký standard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…