Proti rakovině se nechalo vyšetřit téměř 50 % z oslovených klientů ZP MV ČR

18.10.2014 17:15

Téměř 50 procent klientů největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), kteří dostali dopis s výzvou k absolvování prohlídky související s prevencí rakoviny prsu, děložního čípku či nádoru tlustého střeva a konečníku, zareagovalo a nechalo se vyšetřit.

Proti rakovině se nechalo vyšetřit téměř 50 % z oslovených klientů ZP MV ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Vyplývá to z údajů ZP MV ČR za první pololetí letošního roku: „Do konce června bylo obesláno s výzvou k vyšetření více než 199 000 našich klientů a téměř 95 000 z nich vyšetření absolvovalo,“ okomentovala první dílčí výsledky screeningové akce ředitelka zdravotnického odboru pojišťovny Ivana Cimalová.

Na prevenci karcinomu děložního hrdla přišlo přes 48 000 klientek, mamografické vyšetření absolvovalo téměř 20 000 klientek a prevenci karcinomu tlustého střeva absolvovalo přes 27 000 klientů a klientek ZP MV ČR. „Jsme rádi, že naši klienti si začínají uvědomovat význam prevence. Pokud se na případné onemocnění přijde včas, je dnes už ve většině případů léčitelné, průběh léčby je snesitelnější a kratší než u pozdních stádií a pacienti se po čase vracejí do normálního života,“ dodal generální ředitel ZP MV ČR Jaromír Gajdáček. Na léčbu onkologických onemocnění vydá ZP MV ČR ročně přibližně 2,1 miliardy korun.

Do konce října pojišťovna obešle celkem přes 257 000 svých klientů. Dopis je adresován dospělým, kteří nemají v posledních třech letech záznam o provedení některého z uvedených preventivních vyšetření. Cílem celorepublikové akce je zvýšit návštěvnost preventivních vyšetření a odhalit rakovinu včas.
Účast na screeningových programech je pro občany dobrovolná. S dopisem se klient pojišťovny objedná k praktickému lékaři, ženy se mohou objednat i u gynekologa. Lékař pak buď sám provede vyšetření nebo vypíše žádanku na vyšetření ve specializovaném centru, kam se klient objedná. Preventivní vyšetření je bezplatné, hradí je zdravotní pojišťovny. Klienti nehradí ani třicetikorunový regulační poplatek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…