Protikorupční rada projednala problematiku rozkrývání vlastnické struktury

19.02.2016 13:03

Ve čtvrtek 18. února 2016 se na Úřadu vlády ČR pod vedením ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera uskutečnilo první letošní jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Na programu jednání bylo zhodnocení plnění Akčního plánu boje s korupcí 2015 a rozkrývání nejasné vlastnické struktury.

Protikorupční rada projednala problematiku rozkrývání vlastnické struktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Jedním z hlavních bodů jednání byla problematika rozkrývání nejasné vlastnické struktury, která je v současné době obsažena v návrzích dvou zákonů, návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek a návrhu zákona, kterým se mění zákon 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Otevřena byla především otázka nahlížení do veřejných rejstříků, konkrétně vstup zadavatelů veřejných zakázek a řídících orgánů operačních programů Evropské unie do evidence skutečných vlastníků.

Protikorupční rada projednala problematiku rozkrývání vlastnické struktury

Následně byl zástupcem Transparency International představen výsledek Indexu vnímání korupce za rok 2015 (Corruption perceptions index, CPI), ve kterém Česká republika dosáhla unikátního posunu o 16 míst vzhůru na celkově 37. pozici. „Výsledky, kterých ČR dosáhla v rámci CPI, mají díky metodice indexu vysokou vypovídací hodnotu a můžeme je považovat za spolehlivé. Posun o 5 procentních bodů je ve vyspělých zemích unikátní. V dějinách sledování indexu se jedná unikátní posun, který ukazuje, že v oblasti boje proti korupci je odváděna práce, která má smysl. Děkuji všem za práci, kterou v této oblasti odvádí.“, uvedl Radim Bureš, programový ředitel Transparency International.

V dalších bodech projednala Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí (Rada) stav naplňování protikorupčních opatření vyplývajících z Akčního plánu pro boj s korupcí na rok 2015 a rámcový harmonogram jednání Rady pro následující rok. V uplynulém roce vláda schválila zásadní novely zákonů, které jsou v současné době projednávány v Poslanecké sněmovně. Jedná se zejména o zákon o zadávání veřejných zakázek a dále legislativní opatření, jejichž předkladatelem či spolupředkladatelem je ministr Jiří Dienstbier, konkrétně novela zákona o střetu zájmů, novely zákonů upravující financování politických stran či novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. V následujícím roce se bude Rada obligatorně zabývat například návrhem zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací, návrhem zákona o vyvlastnění, návrhem zákona o realitním zprostředkování či návrhem zákona o ochraně oznamovatelů.


Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik.

Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

Více informací o Radě je k dispozici na www.korupce.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…