Protikorupční útvar: Daňová Kobra zahájila trestní stíhání kvůli tři sta milionům korun

29.06.2016 14:01

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech zahájili trestní stíhání 7 osob (5 mužů a 2 žen) z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou cca 300 milionů korun.

Protikorupční útvar: Daňová Kobra zahájila trestní stíhání kvůli tři sta milionům korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Na případu pracovníci Daňové Kobry pracovali několik měsíců za velmi intenzivní podpory Finančního analytického útvaru Ministerstva financí. Společnou prací se podařilo rozkrýt finanční transakce, zdokumentovat řetězec podezřelých společností a tyto informace spojit k osobě hlavního organizátora trestné činnosti.

Podle našich závěrů mělo ke krácení daní docházet minimálně od roku 2012 do konce roku 2015. Hlavní organizátor, a dalo by se říci i architekt této trestné činnosti, měl nejprve vytvořit řetězec obchodních společností. Do rolí vývozců fiktivního zboží (které bylo deklarováno jako vysokozdvižné vozíky) se mu mělo podařit získat renomované společnosti, jejichž obrat z legální činnosti dosahoval stovek milionů korun z důvodu, aby tato činnost nevzbudila podezření u správce daně za předpokladu, že nelegální činnost se u těchto společností tzv. ztratí. Vylákáním nadměrných odpočtů DPH a zkrácením daně z příjmu právnických osob měla být České republice způsobena škoda ve výši cca 300 milionů korun.

Samotné realizaci případu s krycím názvem „BALKÁN“ předcházely úkony kontrolní a zajišťovací činnosti pracovníků Finanční správy, kteří působí v týmu Daňová Kobra. Hodnota vydaných zajišťovacích příkazů přesáhla výši 93 milionů korun.

Po shromáždění dostatečného množství informací zadrželi minulou středu kriminalisté ÚOKFK 17 osob a provedli 19 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při nich zajistili důkazní materiál, který vedl k obvinění hlavního organizátora a dalších 6 osob. Jako výnos z trestné činnosti byly zajištěny finanční prostředky v hodnotě nejméně 32 milionů korun. Tzv. „finanční šetření“ nadále probíhá a je reálný předpoklad zajištění dalších výnosů pocházejících z této trestné činnosti.

Hlavní organizátor a další osoba jsou stíháni vazebně. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…