Protonová terapie snižuje míru trvalých nežádoucích účinků, potvrzuje studie amerických specialistů

13.08.2014 15:00

Protonová terapie zásadně redukuje dávky záření na srdce, prsa či plíce, to potvrdilo několik prospektivních studií. Studie amerického univerzitního protonového centra Florida Proton Therapy Institute se zaměřila na Hodgkinův lymfom.

Protonová terapie snižuje míru trvalých nežádoucích účinků, potvrzuje studie amerických specialistů
Foto: red
Popisek: Proton Therapy Center

Data amerického univerzitního centra Florida Proton Therapy Institute dokazují 93 % úspěšnost tři roky po léčbě a 3-leté přežití bez relapsu nemoci. "Studie posiluje význam protonové léčby jako bezpečnější varianty ke konvenčnímu ozařování,” komentoval studii hlavní výzkumník Bradford S. Hoppe, M.D., radiační onkolog při UF Proton Therapy Institute a současně profesor Oddělení radiační onkologie na University of Florida College.

Studie potvrzuje výhody protonového léčby – především z dlouhodobé perspektivy a kvality života pacientů. Žádný z pacientů neměl nežádoucí účinky 3. stupně. Odborníci protonového centra na Floridě konstatovali, že protonová léčba v návaznosti na chemoterapii u pacientů s Hodgkinovým lymfomem minimalizuje nežádoucí dávku na zdravé tkáně v okolí lymfomu. Zásadní redukci dávky záření na srdce, prsa či plíce potvrdilo několik studií, tato se však jako první zaměřuje jen na Hodgkinův lymfom.

Studie amerických odborníků probíhala na vzorku nově diagnostikovaných patnácti pacientů v období od června 2009 do června 2013. Všichni podstupovali protonovou léčbu Hodgkinova lymfomu v návaznosti na chemoterapii. Studie dále srovnávala ozařovací plány a dávku na zdravé struktury v okolí nádoru v případě protonové terapie a v případě dvou technik konvenční radioterapie ( IMRT a 3DCRT).

Navzdory relativním úspěchům konvenčního ozařování trpí mnoho pacientů s Hodgkinovým lymfomem chronickými zdravotními následky léčby (ozařování i chemoterapie), k nimž patří i karcinom prsu a srdeční onemocnění. " Protonové ozařování snížilo míru trvalých nežádoucích účinků, které pozorujeme u běžného ozařování," dodává hlavní výzkumník Bradford S. Hoppe.

 

Protonové centrum v Praze výsledky americké studie potvrzuje a to na základě zkušeností s léčbou desítek pacientů s Hodgkinovým lymfomem. Řadí se tak mezi světová prestižní pracoviště jako výše zmíněné centrum na Floridě „Protonová terapie je schválena ke klinickému užití již od roku 1992 a od roku 2013 je využívanou metodou při léčbě ozařováním u vybraných stadií Hodgkinova i non-Hodgkinova lymfomu dle prestižního protokolu NCCN guidelines ( National  Comprehensive  Cancer  Network)“, dodává MUDr. Jiří Kubeš, hlavní lékař PTC.

 

Srovnávání ozařovacích plánů, tedy běžný a standardní postup, který je používán na všech pracovištích radiační onkologie v ČR i zahraničí, je způsob jak správně predikovat rizika nežádoucích účinků a kvalifikovaně rozhodnout o nejlepší možné léčbě pro pacienta a jeho správné indikaci. Tato data jsou navíc cenná pro studie o výhodách radioterapie obecně. „ Podle mezinárodních doporučení má ozařování podstoupit během léčby nádorového onemocnění více než 50% nemocných. V Česku se ozařuje pouze přibližně 1/3 nemocných. Cílem je tento podíl zvýšit, jak cestou intenzivnější mezioborové spolupráce, tak zlepšováním technologického vybavení pro provádění radioterapie“, dodává hlavní lékař protonového centra MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

 

Příklad ozařovacích plánů běžného a protonového ozařování u Hodgkinova lymfomu v oblasti mezihrudí

                         

                     

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/releases/278648.php

 

Více informací o léčbě lymfomů v PTC: http://www.lecba-lymfomu.cz/

 

Příběhy pacientů s lymfomemZdroj: http://www.medicalnewstoday.com/releases/278648.php

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…