Protonové centrum: Protony si poradí i se špatně léčitelnými nádory

14.05.2014 20:11

Mladí onkologičtí pacienti mají šanci na vyléčení a kvalitní život po léčbě.

Protonové centrum: Protony si poradí i se špatně léčitelnými nádory
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Ještě nedávno bylo ozařování nádorů v oblasti hlavy a krku spojeno s významným rizikem nežádoucích vedlejších účinků jako je ztráta zraku, poškození sluchu nebo funkce slinných žláz. Protonová terapie přináší pacientům nové možnosti. Snižuje riziko nežádoucích vedlejších účinků, a to jak akutních, tak těch, které by pacient musel řešit za několik let. Protonová terapie tak znamená nejen šetrnější a účinnější léčbu nádorů, které se dosud označovaly jako velmi špatně léčitelné (nádory spodiny lebeční, vedlejších dutin nosních a některé další nádory v těsné blízkosti životně důležitých orgánů), ale u širokého spektra nádorů v oblasti hlavy a krku je také šancí na kvalitnější život po léčbě. Nejmodernější léčebnou metodou se v pražském protonovém centru léčí pacienti z celého světa.

Až 50% pacientů s nádory ORL se po konvenčním ozařování pomocí fotonů potýká s návratem nádoru. Navíc samotné fotonové ozařování, popřípadě ozařování spojené s chemoterapií, bývá na hranici tolerance organismu pacienta a po této léčbě se mohou objevit trvalé následky, které často ovlivňují kvalitu dalšího života. Po ozařování nádorů hlavy a krku může dojít ke ztrátě zraku, poškození sluchu či funkce slinných žláz, poškození podkožní tkáně. Pacienti po ozařování mohou být také dočasně nebo trvale odkázáni na tekutou stravu. Běžné (fotonové) ozařování totiž předává část své energie nejen nádoru a oblasti, kterou chceme ozářit, ale díky své fyzikální charakteristice zatíží i tkáně před nádorem a další energii předá i tkáním za nádorem. Léčba nádoru je tak bohužel spojena s rizikem poškození zdravých tkání v okolí nádoru.

Naopak léčba protonovým ozařováním je spojena nejenom s menší zátěží okolních zdravých tkání, ale v některých situacích dokonce umožní aplikaci celkové vyšší dávky záření do nádoru a tím zvyšuje šanci na jeho vyléčení. Pohyblivý paprsek protonů umí totiž zastavit s milimetrovou přesností tam, kde je potřeba, cílí přesně na nádor a na okolí působí jen minimálně. Při užití protonů se tak sníží nežádoucí ozáření míchy až o 80%, slinných žláz o 20%, polykacích cest o 50% a nežádoucímu ozáření mozkového kmene a nervových struktur se někdy dokonce můžeme zcela vyhnout.

Je tedy zřejmé, že především pro nádory uložené v blízkosti zdravých tkání s omezenou tolerancí k záření (zrakový nerv, sítnice, zrakové chiasma, mozkový kmen, mícha a podobně), nabízí protonová radioterapie nové možnosti léčby a to nejen s nižším rizikem akutních komplikací při léčbě, ale i trvalých následků po skončení terapie. Obrovské možnosti vidí světoví onkologové také v léčbě mladých pacientů s dobrou prognózou jejich nádorového onemocnění, kde protonová radioterapie kromě samotné šance na vyléčení navíc může podstatně přispět ke kvalitnímu životu po léčbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…