Protonové centrum se postavilo do čela boje s rakovinou prostaty

09.05.2014 14:41

České protonové centrum se spolu s Nadačním fondem pro protonovou terapii postavilo do čela preventivního programu karcinomu prostaty.

Protonové centrum se postavilo do čela boje s rakovinou prostaty
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Česká republika má v tomto onemocnění smutný primát. Letos se odhaduje počet mužů, kteří rakovinou prostaty onemocní, až na 9 000 a téměř 1 400 Čechů zhoubnému onemocnění podlehne. Urologická ambulance, která byla dnes v protonovém centru slavnostně otevřena, znamená možnost rychlé a spolehlivé preventivní prohlídky pro všechny muže, kterým záleží na jejich zdraví. Výhodou je i skutečnost, že protonové centrum disponuje nejmodernější diagnostikou. Pokud se po vyšetření projeví jakékoliv podezření, není problém během několika hodin absolvovat spolehlivé detailní vyšetření, na které se na jiných pracovištích čeká i několik měsíců. Prevence a včasná diagnostika jsou základním krokem, jak se nezapsat do smutných statistik.

Karcinom prostaty je jednou z typických diagnóz léčených s velkou úspěšností pomocí protonového svazku. Světová protonová centra mají i více než polovinu svých kapacit vytíženu právě muži s rakovinou prostaty. Stejně jako u jiných nádorových onemocnění platí, že čím dříve je nemoc odhalena, tím vyšší je šance na úplné vyléčení. Léčba pomocí protonů přitom probíhá ambulantně, trvá od pěti dní podle náročnosti a muži se při ní mohou věnovat své práci i koníčkům, protože ve svých aktivitách nejsou léčbou nijak omezeni. Protonová léčba by měla být vždy první zvažovanou volbou. Protony ničí cíleně rakovinné buňky s minimálním zásahem okolní zdravé tkáně a díky tomu je riziko typických nežádoucích  následků jako jsou impotence, pomočování, či krvácení minimální. Dramaticky tak klesá riziko návratu nádoru. Kupříkladu po chirurgickém zákroku se až u 30 % mužů nemoc vrací a statistiky ukazují, že po běžném ozařování je 11% pacientů do osmi let znovu postiženo rakovinou. To je víc jak 1 000 mužů ročně.

Excelentní výsledky léčby karcinomu prostaty byly prezentovány na nedávné konferenci Národní asociace amerických protonových center (NAPT) ve Washingtonu. Podle zveřejněné studie 97% pacientů je zcela vyléčeno, bez návratu rakoviny. Pacienti léčení pomocí protonů měli prakticky shodné výsledky jako muži, které nemoc nikdy nepostihla. Do této přelomové studie bylo zapojeno téměř 4 000 pacientů léčených pouze pomocí protonového ozařování. „Mnoho z nich ukončilo léčbu před deseti lety. Studie potvrzuje, že většina se těší plnému zdraví a nikdy svého rozhodnutí nelitovala. Protonovou léčbu by doporučili i ostatním,“ komentoval její závěry ředitel NAPT Leonard Arzt.

Urologa by měli pravidelně navštěvovat všichni muži po 50. roce života, a pokud mají rakovinu prostaty v rodinné anamnéze, měli by o preventivním vyšetření uvažovat už od čtyřicítky. To v praxi znamená dojít si jednou ročně nechat změřit hodnotu PSA (prostatického specifického antigenu) pomocí krevního testu.

Více informací na stránkách www.ptc.cz nebo www.proproton.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…