Prověřovací a taktická cvičení jsou nedílnou součástí služby elektrárenských hasičů

11.02.2015 10:39

Profesionální hasiči z Elektrárny Mělník absolvovali během loňského roku 193 výjezdů. V rámci Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje (IZS) zasahovali třikrát. Ve všech případech se jednalo o zásahy u požárů v okolí elektrárny, dvakrát o černé skládky a jednou o lesní porost.

Prověřovací a taktická cvičení jsou nedílnou součástí služby elektrárenských hasičů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Vyjížděli jsme tak k bývalé ubytovně Armabetonu, kde hořel odpad u lesa. Na bývalém vojenském cvičišti pak hořely pneumatiky a do třetice lesní porost u Bechlína,“ říká Karel Suchánek, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektrárny Mělník, která je součástí HZS ČEZ, a.s., KE. Jak dodal, hasiči museli dvakrát zasahovat i na domácí půdě, když v březnu vlivem technické závady na instalaci došlo k požáru nádrže odkalení kompresoru v absorbéru Elektrárny Mělník III. Následně pak ještě v září, kdy jiná technická závada zapříčinila požár práškovodu v Elektrárně Mělník II. „Oba požáry se podařilo rychle lokalizovat a zlikvidovat. Oba se obešly bez zranění osob a ve druhém případě dokonce i s nulovou škodou,“ konstatoval velitel hasičů.

Technickou a technologickou pomoc poskytovali elektrárenští hasiči ve 34 případech. Takzvaných ostatních zásahů absolvovali 136. „Kromě planých poplachů, různých kontrol protipožárních opatření a podobně jsme museli několikrát likvidovat následky prudkých lijáků odčerpáváním vody ze zaplavených prostor. Patří sem i různá preventivní měření, zda někde neunikají škodlivé a toxické látky do ovzduší, případně schlazení záparu paliva při odstavení výrobního bloku,“ uvedl namátkou Karel Suchánek s tím, že asistencí a dohledů nad prací s otevřeným ohněm bylo za celý rok osm. Předzdravotní pomoc poskytovali elektrárenští hasiči v  deseti případech, vesměs se jednalo o náhlé nevolnosti na pracovišti. 

Nedílnou součástí pracovních povinností hasičů byla i řada prověřovacích cvičení. Většina z nich se námětově pořád opakuje, neboť se jedná o zabezpečení stěžejní technologie nezbytné pro chod elektráren či prověření rychlosti a dojezdnosti na nejrůznější místa ve všech třech elektrárnách, z nichž je vlastně Elektrárna Mělník složena tak, jak šel čas výstavby jednotlivých výrobních bloků.

„Absolvovali jsme i jedno taktické cvičení v součinnosti s Integrovaným záchranným systémem, včetně havarijního štábu elektrárny. Likvidovali jsme tak pomyslný únik oleje ze strojovny a zároveň řešili při tom vzniklý úraz zaměstnance. Ostatní taktická cvičení proběhla v součinnosti jednotky a požární hlídky, případně dalších zaměstnanců. Jednalo se o simulovaný požár rozvodny a také kabelového prostoru. Jindy jakoby nebezpečný požár vznikl ve skladu technických plynů, kde se vznítila i tlaková lahev. Samozřejmě vždy byla vybrána jiná lokalita tak, abychom si ověřili účinnost našeho zásahu ve všech třech elektrárnách. Všechna cvičení pro nás dopadla dobře, i když jako se říká, pořád je co zlepšovat a zdokonalovat,“ uzavřel velitel elektrárenských hasičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…