Provoz JE Paks II bude podle analýz rentabilní

09.10.2017 20:03

„Rozšíření jaderné elektrárny Paks je pro Maďarsko z pohledu energetické politiky strategickým projektem. Provoz nové jaderné elektrárny bude rentabilní. Potvrzuje to také rozhodnutí Evropské komise,“ píše maďarský vládní zmocněnec pro rozšíření jaderné elektrárny Paks, Attila Aszódi, na svém blogu.

Provoz JE Paks II bude podle analýz rentabilní
Foto: Rosatom
Popisek: JE Paks II

Reaguje tak na podrobnosti k rozhodnutí oddělení Evropské komise pro hospodářskou soutěž, které bylo zveřejněno na webu EK v pátek 6. října 2017. Aszódi připomněl: šetření Evropské komise kvůli potenciální nedovolené státní podpoře a kvůli rentabilitě projektu JE Paks II bylo zahájeno v listopadu 2015. Výsledkem dlouhého procesu bylo prohlášení Evropské komise, že státní financování projektu JE Paks II odpovídá evropskému právu. „Státní podpora spočívá pouze v tom, že očekávaný zisk je v tomto případě výrazně nižší, než by od podobného projektu očekávala soukromá firma,“ zdůrazňuje Aszódi.

Projekt slouží k naplňování celoevropských cílů a bude ziskový. Závěr šetření EK, kvůli kterému byl projekt na 16 měsíců pozastaven, odstraňuje poslední překážku v jeho realizaci. Vládní zmocněnec uvedl, že probíhá společná práce s ruskou stranou, aby nové bloky mohly zahájit komerční provoz v letech 2026-2027.

Aszódi dále připomněl, že bez nových bloků jaderné elektrárny Paks nebude možné v dlouhodobém horizontu zabezpečit čistou elektřinu pro maďarské odběratele. Vyráběná elektřina zmenší deficit, který vznikne odstavením stávající čtveřice bloků elektrárny Paks a růstem spotřeby v Maďarsku.

Zisky z prodeje elektřiny vyráběné novými bloky budou pokrývat návrat vloženého kapitálu a náklady na další investice včetně dividend, nákladů na jaderné palivo, na provoz elektrárny a její údržbu, na nakládání s radioaktivními odpady a na demontáž elektrárny po ukončení jejího provozu.

Projekt bude přinášet zisk, řekl Aszódi. Podle stanoviska Evropské komise projekt JE Paks II bude pomáhat naplňovat cíle stanovené organizací Euratom. Dále tento projekt slouží k plnění celoevropských cílů a posiluje energetickou bezpečnost na evropském trhu s elektřinou, uvedl Aszódi ve svém blogu.

Zdroj: Maďarská tisková agentura MTI

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…