Provoz letiště Brno v loňském roce: Velký zájem byl o charterové lety. Během sezóny 264 tisíc cestujících

21.01.2016 19:52

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany, druhé největší letiště v ČR, odbavilo v loňském roce 466 046 cestujících. Je to přibližně stejně jako v roce 2014 (486 tisíc odbavených osob). Letišti Brno se tak podařilo udržet zájem cestujících v pravidelné i charterové osobní dopravě.

Provoz letiště Brno v loňském roce: Velký zájem byl o charterové lety. Během sezóny 264 tisíc cestujících
Foto: brno-airport.cz
Popisek: Letiště Brno

Letní sezóna je tradičně ve znamení charterových letů. I v jejich případě se Letišti Brno podařilo v roce 2015 udržet počet cestujících na úrovni z předchozích let – od dubna do října využilo charterové lety z Brna 264 365 cestujících (v roce 2014 to bylo 272 076). Nepravidelné lety měly loni na Letišti Brno 58% podíl a pravidelná přeprava 42% podíl.

„Loňský rok považujeme pro Letiště Brno za úspěšný – podařilo se udržet výkony v oblasti osobní i nákladní dopravy. Za největší úspěch považujeme otevření nové pravidelné linky do Mnichova, která od poloviny listopadu spojuje šestkrát týdně Brno s bavorskou metropolí a hlavně s letištěm Mnichov, kde se nabízí řada návazných letů do celého světa,“ sděluje Tomáš Plaček, ředitel LETIŠTĚ BRNO a.s.

Na pravidelných linkách loni z Brna cestovalo 195 tisíc pasažérů. Největší zájem je o lety do Londýna. Na lince na letiště Stansted, kam společnost Ryanair vypravuje z letiště Brno 7 letů týdně, cestovalo loni 116 tisíc pasažérů. Ryanair loni v březnu oslavil deset let provozování pravidelných linek z Letiště Brno. Byla to vůbec první linka této společnosti provozovaná z letiště v České republice. Celkem během deseti let přepravil Ryanair na lince do Londýna 1,1 mil. cestujících.

Tři lety týdně z Brna na další londýnské letiště Luton provozuje letecká společnost Wizz Air. Ta loni přepravila na této lince 47 tisíc pasažérů. Další pravidelné spojení Wizz Airu s nizozemským Eindhovenem vloni využilo téměř 31 tisíc cestujících.

Loni v listopadu se rozrostly pravidelné linky z Letiště Brno o lety do Mnichova. Linka provozovaná společností bmi regional ve spolupráci s leteckou společností Lufthansa (skupina STAR ALLIANCE) nabízí cestujícím z Brna šest letů týdně. Letenku z Brna do Mnichova lze získat již za 2150 CZK. Do konce roku využilo tuto linku 640 cestujících a zájem o spojení narůstá.

Pro cestující z brněnského letiště nabízí nová linka do Mnichova komfortní lety proudovým regionálním letounem a v neposlední řadě přináší časovou a finanční úsporu spojenou s cestou na jiná letiště. Fungování pravidelného spojení Brna se světem je jedním z klíčových faktorů rozvoje podniků a dalších institucí působících v Brně, Jihomoravském kraji a dalších městech a regionech ve spádové oblasti letiště Brno. Denní spojení z Brna přes Mnichov do světa je díky dobré pozemní dostupnosti výhodné pro zákazníky z Olomouce, Zlína nebo třeba Žďáru nad Sázavou či Svitav. Právě existence mezinárodního letiště v dojezdové vzdálenosti od sídla firmy byla v řadě případů jedním z kritérií, na jehož základě se řada mezinárodních firem rozhodla působit v Brně a jihomoravském regionu a vytvořit zde stovky pracovních míst.

Charterové lety jsou spojené především s lety do prázdninových destinací. Letní sezóna byla tedy pro Letiště Brno i loni úspěšná – letištěm cestovalo k moři 264 tisíc lidí.  Největšímu zájmu se těšily tyto letní destinace: Antalya (Turecko), Burgas (Bulharsko), Heraklion (Řecko). Převážnou část letních charterových letů z Brna zajišťovala letecká společnost Travel Service.   

V roce 2015 došlo k mírnému nárůstu objemu odbaveného zboží – z 4530 (rok 2014) na 4615 tun v roce 2015.

O Letišti Brno

Od poloviny roku 2002 provozuje Letiště Brno-Tuřany akciová společnost LETIŠTĚ BRNO a.s. V roce 2004 přešel na základě zákona závod Letiště Brno-Tuřany včetně platného smluvního vztahu na Jihomoravský kraj, a Jihomoravský kraj se tak ze zákona stal pronajímatelem Letiště Brno-Tuřany. V období od poloviny roku 2004 do roku 2013 se zvýšil počet vzletů a přistání všech letadel z 18 tisíc na 28 tisíc ročně, počet přepravených cestujících vzrostl 2,7krát – ze 170 tisíc na 460 tisíc. Letiště Brno je i významným zaměstnavatelem v kraji. Samotný provozovatel letiště zaměstnává přibližně 150 převážně středoškolsky a vysokoškolsky kvalifikovaných pracovníků, celkově letiště generuje kolem 450 pracovních míst v primární a sekundární sféře.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…