Provozovatelé kurzových sázek chtějí ovládnout online trh

08.10.2014 11:31

Sdružení SPELOS reaguje na aktuální informace, zveřejněné v médiích, kdy provozovatelé kurzových sázek všemožně hledají způsoby, jak svůj segment podnikání uchránit od vyššího zdanění. Proto se schylují k tomu, že si nechávají zpracovat analýzy, které považují za jejich segment podnikání za méně rizikový než ostatní formy loterií. Za těmito aktivitami se však skrývá jediné - získat co nejlepší podmínky k podnikání.

Provozovatelé kurzových sázek chtějí ovládnout online trh
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

„Cílem těchto provozovatelů totiž bohužel není rozvoj segmentu kurzových sázek, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale provoz internetových online kasin. Osobně mohu vyjádřit opravdu velký podiv nad tímto jednáním a pevně věřím tomu, že Ministerstvo financí této účelové kampani nepodlehne. Řada odborníků již několikrát potvrdila, že závislost může vzniknout úplně stejně na jakémkoliv typu sázkových her, ať jde o číselné loterie, stírací losy, herní zařízení, kurzové sázky či online sázení, tyto segmenty by tedy měly být zdaněny naprosto stejnou sazbou,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Právě online loterie však představují vůbec největší nebezpečí. Zjednodušeně řečeno jde o zmenšený model videoloterního terminálu, který je možné ovládat prostřednictvím mobilního telefonu či tabletu, který má dotyčný vždy po ruce. Neexistují zde žádné limity a není možná efektivní kontrola hráčů na rozdíl od kamenných heren, v nichž fungují takové mechanismy, jako bezpečnostní kamerový systém, projekt zodpovědného hraní, kdy jsou hráči prostřednictvím monitorů informováni o nebezpečí vzniku patologického hráčství a jsou jim zde také nabízeny kontakty na odbornou pomoc. Kromě toho je v hernách vždy přítomna obsluha, která zabrání ve hře osobám mladistvým nebo pod vlivem návykových látek.

„Čeští provozovatelé loterních zařízení platí ke klasické dani z příjmů a loterní dani ve výši 20% také poplatek za každé povolené herní zařízení ve výši 55 Kč denně, což je právě rozdíl proti dalším typům loterií. Navíc si nemohou odečítat DPH. Pokud by tedy došlo k dalšímu navýšení odvodových povinností pro některé typy loterií, bude to de facto kontraproduktivní, protože se herní potenciál začne přesouvat tam, kde bude nejnižší daňová zátěž. Společnosti tedy pravděpodobně upraví svou nabídku a udělají maximum pro to, aby podnikaly v nižším daňovém pásmu, což se může negativně promítnout také do výše odvodů do státního rozpočtu,“ doplnil Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP, která podniká v oblasti provozu elektronických herních zařízení i kurzových sázek. Právě společnost SYNOT TIP má podle předběžné expertní zprávy renomovaného auditora BDO efektivní daňové zatížení ve výši 80%, zatímco u standardních ekonomických subjektů se jedná pouze o 19% sazbu DPH.

Nový zákon o loteriích, který by se měl věnovat mimo jiné problematice online loterií, představí již ve čtvrtek Ministerstvo financí.

„Plně souhlasíme s tím, že nový zákon o loteriích je potřebný, a to již s ohledem na nové technologie, kterým musí vymezit jasná pravidla. Současně však doufáme, že bude odpovídat evropským normám. V posledních … letech totiž jde již o třetí normu, přitom předešlé dvě zatím stále ještě nebyly notifikovány. S podivem je také to, že k jeho tvorbě nebyli přizvání ti, kterých se bezprostředně týká – tedy zástupci loterního průmyslu,“ uzavírá Petr Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…