Průběh rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona a první změny pro diváky

29.11.2017 20:43

V měsíci říjnu započala rekonstrukce areálu Divadla Jiřího Myrona. Rozsáhlá rekonstrukce přináší pro diváky několik změn – přesun předprodeje a změnu v repertoáru.

Průběh rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona a první změny pro diváky
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Součástí 1. fáze rekonstrukce je revitalizace celého areálu Divadla Jiřího Myrona, bývalého Národního domu a nejstarší kulturní stavby v Ostravě. V prvních etapách, které probíhají od podzimu tohoto roku, se v místech bývalého Euroshopu a předprodeje v ul. Čs. legií započalo budování malé scény (Dvanáctky) pro přibližně šedesát diváků. Rekonstrukce již také probíhá v místě bývalého řeznictví, které se přebudovává na prostor pro komunikační centrum a lektorskou činnost Ateliéru pro děti a mládež při NDM. Z důvodu této fáze rekonstrukce je proto nutné přesunout předprodej NDM: „Od úterý 28. listopadu 2017 je dočasně z důvodu rekonstrukce budovy Divadla Jiřího Myrona přemístěn předprodej vstupenek NDM do pokladny Divadla Antonína Dvořáka. Prodej předplatného a obchodní oddělení budou přemístěny do prvního patra provozní budovy NDM, která se nachází za budovou Divadla Antonína Dvořáka – vstup je přes vrátnici,“ vysvětluje vedoucí obchodního oddělení Milena Sladká.

Prozatím je v plánu, že se v Divadle Jiřího Myrona nebude divadlo hrát poslední tři měsíce této sezóny. I z těchto důvodů realizuje divadlo některé nové činoherní premiéry v Divadle loutek Ostrava. Dne 17. listopadu již zde měla premiéru inscenace Obyčejný život neboli Tělo a bitevní pole, v přípravách jsou ještě inscenace Teror a Řeči léčí.

Z důvodu uzavření Divadla Jiřího Myrona bude také přesunuta plánovaná premiéra muzikálu Cats (Kočky) Andrewa Lloyda Webbera, a to na září 2018. „Divákům nabídneme komorní koncerty Hany Fialové a také návrat inscenace Ples v opeře – který se navrátí do opery doslova, tedy do Divadla Antonína Dvořáka,“ říká šéfka souboru opereta/muzikál Gabriela Petráková.

Hanu Fialovou čekají v příštím roce hned tři koncerty. První se koná 12. dubna ve studiu Českého rozhlasu v Ostravě. Druhý a třetí pak 6. a 13. května v Divadle Antonína Dvořáka.

V rozhlasovém studiu ji bude na klavír doprovázet Jakub Žídek, na scéně Divadla Antonína Dvořáka pak celý orchestru souboru opereta/muzikál pod jeho taktovkou. „Samozřejmě by tam měla zaznít Edith Piaf. Pak kromě jiného i další věci, které miluji a které souvisí s mými rolemi v divadle. Takže určitě nebude chybět některá ze skladeb Normy Desmond ze Sunset Boulevardu nebo Evita. Nebo Vzpomínky, píseň prašivé kočky Grizabelly. Dále bych ráda zařadila i písně z muzikálů, ve kterých jsem nikdy nehrála. Kupříkladu Kabaret, který mám strašně ráda. A neměl by chybět ani nějaký nádherný duet. Ráda bych si pozvala několik kolegů z branže,“ doplňuje Hana Fialová.

Soubor opereta/muzikál se také připravuje na zájezd v rámci prestižního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Soubor vystoupí na festivalovém jevišti s inscenací L2: Brána života! NDM uvedlo tuto inscenaci 21. dubna 2016 ve světové premiéře. Originální hudební divadlo známého tvůrce, autorského herce a libretisty Jaroslava Duška s hudbou Ondřeje Smeykala a Maria Buzziho je inspirováno nevšedním životním příběhem německého spisovatele a dokumentaristy Clemense Kubyho, který se vlastní duševní silou vyléčil z těžkého poranění.

V Divadle Jiřího Myrona proběhla v I. pololetí tohoto roku rekonstrukce divadelního archivu NDM (bývalý prostor Bar U Námořníka). Tento prostor již je zkolaudován a plně v provozu.

Rekonstrukce se také dotkla provozní budovy (umělecko-dekoračních dílen NDM), a to z důvodu přestěhování krejčoven z Divadla Jiřího Myrona. V prosinci by měl být plně v provozu také tento prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…