Průlomová dohoda: zemědělci budou pomáhat při návratu dropa velkého na Znojemsko

01.07.2014 10:10

Způsob zemědělského hospodaření má podstatný vliv na množství rostlin a živočichů, kteří v krajině žijí. Právě proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR uzavřela dohodu s jednou z největších zemědělských firem na Znojemsku, Agrospolem Hrádek.

Průlomová dohoda: zemědělci budou pomáhat při návratu dropa velkého na Znojemsko
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Dohoda by v konečném důsledku měla připravit vhodné podmínky pro návrat dropa velkého [1], jednoho z nejtěžších létajících ptáků světa, který ze Znojemska vymizel před dvaceti  lety. Do  dlouho připravovaného řešení zapojí AOPK ČR  100 ha státních pozemků, kde má právo hospodařit. Dohoda vstoupila v platnost právě dnes.

„Vycházeli jsme ze zkušeností ze sousedního Rakouska. Jednoznačně se ukazuje, že citlivé obhospodařovaní krajiny prospívá motýlům, drobným ptákům či koroptvím. Protože drop velký žije v Rakousku o pár kilometrů dál, doufáme, že mu změnou hospodaření připravíme podmínky pro jeho návrat do České republiky. Místo systému příkazů a zákazů upřednostňujeme při zajišťování péče o  krajinu spolupráci s místními hospodáři,“ vysvětluje František Pojer, ornitolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Zemědělci se zavázali vyčlenit  přibližně sto hektarů velký blok půdy, kde bude vyseta speciálně navržená mozaika plodin  (jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanka, vojtěška, řepka či ozimá pšenice a krmná kapusta). Část plodin bude víceletých, některé se na podzim zaorají, nebo sklidí. Nebudou se používat chemická hnojiva a pesticidy, při kosení plodin se bude důsledně postupovat od středu k okrajům, aby zejména polní ptáci a savci měli možnost přesunout se do sousedního porostu [2]. Na dalších více než sto hektarech kolem bude zemědělské hospodaření uzpůsobeno tak, aby ptáci a další živočichové nebyli nadměrně rušeni a negativně ovlivňováni. S realizací těchto opatření se začne letos na podzim.

„Já sám dropy tady u nás pamatuji, ale s intenzivním zemědělstvím se postupně vytratili. Rádi se proto zapojíme do změny hospodaření na našich pozemcích. Těším se že se zvýší stavy drobné zvěře a navrátí se k nám také drop,“ vysvětluje Ivan Martinec ze společnosti  Agrospol Hrádek.

Poznámky:

[1] Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožen zejména změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivní využívání ploch, které se dříve nechávaly ladem, likvidací hnízd zemědělskou technikou či rušením.  V 70. letech minulého století se počet dropů na Znojemsku odhadoval na 40 jedinců, po roce 1996 byl však zaznamenán jediný případ hnízdění.

[2] Součástí dohody a je i trvalý monitoring zájmových druhů rostlin a živočichů na dotčených pozemcích a v jejich okolí. Popsaná změna hospodaření a očekávané zvýšení pestrosti uniformní zemědělské krajiny na jižní Moravě je příspěvkem České republiky k naplňování mezinárodního Memoranda o porozumění a spolupráci při ochraně dropa velkého, které podepsalo několik středoevropských zemí.  ČR přistoupila k tomuto memorandu v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…