Průzkum: Ceny nových bytů se v roce 2016 zvýší v průměru o 5 procent

07.03.2016 11:52

Růst cen nových bytů bude podle ředitelů developerských společností v letošním roce dále pokračovat, a to v průměru o 5 procent. Největší zájem budou mít kupující podle ředitelů developerských firem o byty s dispozicí 2+kk a 2+1. Při výběru nemovitosti bude hrát největší roli cena bytu a jeho umístění v atraktivní lokalitě, důležitá bude i dopravní dostupnost. Nejméně pozornosti bude většina kupujících věnovat energetické náročnosti stavby a míře její rozestavěnosti. Vyplývá to ze Studie developerských společností Q1/2016 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.

Průzkum: Ceny nových bytů se v roce 2016 zvýší v průměru o 5 procent
Foto: M&K Development
Popisek: Obytný komplex Hortenzie

Ceny novostaveb porostou v  roce 2016 v Praze i v celé ČR, a to v průměru o 5 procent. V delším časovém horizontu očekávají ředitelé developerských společností velmi podobný vývoj. Určité rozdíly v názorech na ceny se však objevují v souvislosti s lokalitou. Zatímco v pražském regionu predikuje v roce 2017 zvýšení cen novostaveb (v průměru o 4 procenta) devět z deseti ředitelů, v dalších regionech ČR předpokládají růst cen tři čtvrtiny firem (v průměru o 5 procent). „Rostoucí poptávku po nových bytech podporují zejména nízké úrokové sazby, díky nimž mají domácnosti výrazně lepší přístup než kdykoliv dříve k získání financování pro nákup vlastního bydlení. Konkrétně v Praze navíc existuje i silná poptávka po koupi bytu na investici. V průměru se na investici prodá každý třetí byt,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. „Stavební úřad v Praze povolil za loňský rok výstavbu necelých čtyř tisíc nových bytů. Developeři jich ale za stejné období prodali kolem šesti a půl tisíce. Rok předtím převyšoval počet prodaných bytů v novostavbách nad počtem nově povolených bytů ještě více. Pokud vezmeme v potaz současný stav schvalování nové výstavby v Praze, je evidentní, že poptávka po nových bytech v hlavním městě brzy převýší nabídku a ceny tak mohou dále růst,“ vysvětluje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice. „Loňský meziroční nárůst průměrné ceny nabízených bytů očekáváme i v letošním roce. Ten je způsoben přesunem těžiště nabídky z levnějšího segmentu do středního a vyššího. Díky tomu očekáváme také nárůst průměrné ceny skutečně prodávaných bytů (průměrnou cenu na straně poptávky). Mohla by být znovu rychlejší než u nabídky, tedy více než odhadovaných 5 %,“ předpokládá Marcel Soural, ředitel developerské společnosti Trigema.

Drtivá většina developerských společností (93 procent) nadále předpokládá, že největší zájem bude v roce 2016 o bytové jednotky s dispozicí 2+kk a 2+1. Klíčovými faktory, podle nichž se zákazníci při výběru rezidenční nemovitosti rozhodují, je aktuálně cena dané nemovitosti a její lokalita. Na stupnici od nuly do desítky, kde desítka má na rozhodování zákazníka maximální vliv, označili ředitelé firem cenu bytu číslem 9,0 bodu. Lokalitu ohodnotili 8,9 body. Značnou váhu přikládají zájemci o nové bydlení i kvalitní dopravní dostupnosti (8,5 z 10) a referencím, které prokazují důvěryhodnost developerské společnosti (8,4 z 10). Významnou roli hraje také příjemný projev a vystupování prodejce (7,9 z 10). „Při výběru bytu je pro kupující velmi důležitá dopravní obslužnost lokality projektu a dispoziční řešení bytu. Kvalitní provedení prací, odpovídající materiálové standardy nebo záruky na provedení, se očekávají již automaticky,“ upřesňuje Jiří Procházka, generální ředitel, Metrostav Development, a. s. Naopak nejméně zákazníci dbají na energetickou náročnost stavby nebo míru rozestavěnosti projektu (3,5, respektive 4,4 z 10 maximálně možných). „Trh je velice aktivní a poptávka po novém bydlení roste, což se na cenách musí postupně projevit. Zájemci o nové bydlení jsou ale samozřejmě opatrnější než před krizí. Klíčovými faktory při výběru nemovitosti jsou tak kromě ceny i lokalita, kvalita provedení, ale i reference developera,“ říká Radim Sayed, obchodní ředitel skupiny Crestyl.

Studie developerských společností bude k volnému stažení od 29. března 2016 na www.ceec.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…