Průzkum: Elektrokolo, sleva pro seniory... Vyberte si sami, co očekáváte od firem přes energie

31.03.2015 12:31

Dodavatelé energií se v posledních letech stále více zaměřují na nabídku doplňkových služeb pro své zákazníky. Ti mají díky tomu možnost čerpat slevy na nákup zboží nebo třeba využít asistenční služby v případě havárie. Jaké nejlepší výhody mohou zákazníci od energetických společností čerpat? A kolik díky nim ušetří?

Průzkum: Elektrokolo, sleva pro seniory... Vyberte si sami, co očekáváte od firem přes energie
Foto: archiv PL.cz
Popisek: Stará pračka - Ilustrační foto

Pokud zákazník uvažuje o změně dodavatele, rozhodující roli stále hraje cena za dodávku elektřiny či plynu. „Dodavatelé vědí, že od nich lidé očekávají především finanční úsporu. Proto například nabízejí peníze na ruku za uzavřenou smlouvu, případně dávají slevy určitým skupinám, například seniorům,“ potvrzuje Petr Woff, analytik portálu CenyEnergie.cz.

Zároveň však připouští, že roste zájem o výhody, které přímo nesouvisejí s cenou za dodávku. „Vděčné jsou rovněž asistenční služby, které bývají vlastně pojištěním proti nehodám anebo krizovým životním situacím. Sem se řadí třeba nezaměstnanost či nemoc,“ říká Woff. Také podle dodavatelů již cena nehraje tak důležitou roli jako v minulosti. „Zákazníci vybírají též podle značky dodavatele, jeho pověsti či nabízených služeb. Z našeho výzkumu například vyplývá, že více než čtvrtina zákazníků získala změnou dodavatele i jinou výhodu než jen nižší cenu,“ objasnil Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Bonus první: Příspěvek na nákup nového spotřebiče

K historicky nejstarším bonusům patří příspěvky na nákup nového elektrospotřebiče nebo kotle. Zákazníci si díky nim mohou přijít na několik stovek nebo tisíců korun. Například Pražská plynárenská dlouhodobě podporuje výměny starých plynových sporáků za nové, podobné slevy nabízí také E.ON, který poskytuje slevy na kotle i tepelná čerpadla (včetně možnosti nákupu na splátky).

Jak zdůraznil Petr Woff, minimalizovat spotřebu energie v domácnosti se ze všech úsporných opatření jeví jako nejvýhodnější. „Proto má smysl vyměnit zastaralou techniku za moderní kotel, bojler nebo pračku,“ uvedl.

Tuto výhodu nabízí: Centropol, E.ON, Gas International, Pražská plynárenská.

Bonus druhý: Asistence nebo pojištění

Oblíbeným bonusem jsou i různé asistenční služby, kam lze zahrnout technickou podporu v případě poruch nebo havárií (elektrikářské, instalatérské nebo topenářské práce). Tyto služby u nás nabízejí kromě společností E.ON a ČEZ také někteří alternativní dodavatelé (například Bohemia Energy, Centropol, Energie pro život nebo Europe Easy Energy), zpravidla za ně zaplatíte několik desítek korun měsíčně.

Novinkou posledních let je pojištění proti krizovým životním situacím, jako je třeba onemocnění nebo ztráta zaměstnání. Společnost E.ON nabízí pojištění v případě pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání či hospitalizace, stejnou službu si mohou sjednat také zákazníci ČEZ. Cena pojištění se nicméně může pohybovat i nad hranicí 100 Kč měsíčně.

Tuto výhodu nabízí: asistenční služby (Bohemia Energy, Centropol, ČEZ, E.ON, Europe Easy Energy, Energie pro život, Pražská plynárenská), pojištění (ČEZ, E.ON)

Bonus třetí: Slevy pro seniory a věrné zákazníky

U vybraných dodavatelů elektřiny a plynu mohou senioři či držitelé ZTP dosáhnout slevy v rámci speciálního tarifu. Někteří dodavatelé poskytují zvýhodnění také juniorům, tedy odběratelům do 30 let. Jiné energetické společnosti, jako je třeba RWE, ČEZ nebo E.ON, nabízejí svým zákazníkům slevy na kulturní akce či zboží. Například E.ON také odměňuje své zákazníky za platbu záloh připsáním bonusových bodů na Tesco Clubcard.

Stále častěji se můžete setkat také se slevami pro nové zákazníky, které naděluje třeba společnost Centropol. Zajímavou úlevou jsou i slevy, které dodavatelé poskytují za správu více odběrných míst. Odběratelé tak mohou za měsíční plat zaplatit třeba o polovinu méně.

Tuto výhodu nabízí: slevy pro seniory (Europe Easy Energy, Fonergy, Pražská plynárenská), slevy pro juniory (Europe Easy Energy), věrnostní program (E.ON, RWE, Bohemia Energy, Gas International), sleva za více odběrných míst (Europe Easy Energy, Fonergy).

Bonus čtvrtý: Ekologická jízda

Stále častěji dodavatelé akcentují i životní prostředí a technologický rozvoj. K zajímavým bonusům tak patří třeba příspěvek na pořízení ekologických dopravních prostředků. V této kategorii je aktivní zejména společnost E.ON, která svým zákazníkům nabízí například slevu na zakoupení vozidla s pohonem na CNG nebo speciální e-balíček pro elektromobilitu. Již delší dobu je zavedena též sleva ve výši až 4 000 korun na nákup elektrokola.

Tuto výhodu nabízí: E.ON, Pražská plynárenská.

Bonus pátý: Bezplatná linka

Zavolat si na zákaznickou linku zdarma je vítaným bonusem především ve chvíli, kdy zákazník potřebuje zjistit informace ke smlouvě nebo diskutovat vyúčtování. Přesto tuto službu poskytuje jen zlomek dodavatelů. Z velkých energetických společností se zdarma dovoláte pouze na linku E.ON. Z menších dodavatelů provozuje bezplatnou linku ještě Amper Market, Europe Easy Energy nebo Vemex.

Bezplatnou linku považuje řada dodavatelů za jednu z nejdůležitějších výhod pro své zákazníky. „Veškeré benefity, které naše společnost nabízí, jsou zákazníky plně využívány. Nejčastěji však bezplatná zákaznická linka,“ potvrzuje Kamil Ouška, generální ředitel Europe Easy Energy. Stejného názoru je také E.ON. „Zavedení bezplatné linky splnilo naše očekávání. Zákazníci o ni zájem mají, naše výzkumy ukazují, že ji preferují před komunikací po emailu nebo návštěvou zákaznických center,“ říká Vladimír Vácha.

Tuto výhodu nabízí: Amper Market, E.ON, Europe Easy Energy, Vemex.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…