Průzkum: Jak Češi aktuálně přistupují k (e)kouření?

12.05.2015 14:31

O kouření a jeho regulaci se v poslední době hovoří velmi často. V popředí se drží debaty o veřejných prostranstvích a restauračních zařízeních. Jak to mají ale Češi s kouřením na pracovišti či doma? Výsledky průzkumů agentury STEM/MARK pro Komoru elektronického kouření (KELK) ukazují, že kouření má své limity na všech místech. Obecně však panuje přívětivý názor na používání elektronických cigaret. 72 % nekuřáků je hodnotí jako vhodnou alternativu, která je neobtěžuje. Data navíc ukazují, že většina Čechů (82 %) souhlasí, aby se stát snažil kouření regulovat.

Průzkum: Jak Češi aktuálně přistupují k (e)kouření?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Čeští zaměstnavatelé jsou v otázce kouření relativně benevolentní. Na pracovišti je totiž kouření v určitých podobách většinou povolené – ať již díky kuřárnám či povolením kouřit venku před budovou. Kouření striktně zakazuje pouze necelá čtvrtina z nich (23 %). V případě zavedení zákazu kouření na pracovišti by podle aktuálního průzkumu většina zaměstnanců (64 %) uvedená opatření dodržela. 11 % kuřáků by ale přešlo na elektronické kouření a celých 8 % zaměstnanců by kouřilo v pracovní době tajně.

Co se týče zvyklostí při kouření doma, tak převažují snahy kouřit mimo obytné prostory – 48 % kuřáků chodí kouřit na balkon, před dům či do sklepa. 23 % lidí potom doma kouří pouze ve vybraných místnostech.  

Nejvíce náchylní jsou Češi ke kouření u jídla. Pokud však jdou do restaurace či kavárny pouze posedět s přáteli, jsou ke klasickým kuřákům více tolerantní a kouř toleruje 59 % z nich. O to, zda je místo kuřácké či nekuřácké se přitom zajímá 80 % dotazovaných. Většina z nich (61 %) si nejčastěji vybere zařízení nekuřácké a téměř třetina volí místo dle partnera, se kterým jde.

Snahy přestat kouřit

Nejvyšší podíl kuřáků je mezi lidmi s nejnižším vzděláním, nejnižší naopak mezi vysokoškoláky. Téměř polovina kuřáků (49 %) se snažila již několikrát přestat kouřit, přičemž 75 % lidí nakonec vyzrají nad tabákem jedině silou vlastní vůle, u žen mnohdy v souvislosti s těhotenstvím. Jako prostředky k odvykání jsou dále uplatňovány náplasti či žvýkačky – vždy zhruba v 10 % případů.  

Jako jeden z prostředků, jak také omezit kouření je přechod na elektronické kouření – 62 % dotázaných jej považuje za vhodnější formu kouření. 42 % kuřáků také konstatuje zlepšení fyzické kondice po přechodu na e-cigaretu. Tyto informace potvrzují i čísla prodejů, které za rok 2014 v České republice vzrostla o celou pětinu. “Více jak třetina kuřáků zaznamenala po přechodu na e-cigarety pozitivní reakce ve svém okolí. 47 % elektronických kuřáků zároveň dodává, že od doby, kdy kouří e-cigarety, kouří méně,“ doplňuje tiskový mluvčí KELK Bohdan Resler. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…