Průzkum SANEP: Ministr financí Babiš ztrácí důvěru, premiér se propadl na sedmé místo

03.04.2017 11:30

Ministr financí Andrej Babiš ztrácí důvěru, i přesto však zůstává nejlépe hodnoceným členem vlády premiéra Bohuslava Sobotky. Samotný premiér se pak propadl až na sedmé místo.

Průzkum SANEP: Ministr financí Babiš ztrácí důvěru, premiér se propadl na sedmé místo
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak ukázal aktuální březnový exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se dlouhodobě zabývá hodnocením důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, nejlépe hodnoceným členem vlády nadále zůstává vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, kterému aktuálně důvěřuje v souhrnu 39,8% domácí populace.

Andrej Babiš si oproti listopadu loňského roku pohoršil o 6 procentních bodů, což je ve srovnání s listopadem minulého roku největší zaznamenaný propad. Po vlně vzestupu obliby a důvěry tak Andrej Babiš zažívá v důsledku řady kauz, s nimiž se potýká, propad důvěry. Ten bezpochyby souvisí jak s kauzou Čapí hnízdo, tak zejména s aktuálním vysvětlováním kauzy nákupu korunových akcií atd. Souhrn všech kauz, které souvisí s Andrejem Babišem či s některými členy hnutí ANO se tak zjevně odráží ve vnímání důvěryhodnosti šéfa hnutí ANO a ministra financí, který je navíc autorem zavedení EET.

Druhým nejdůvěryhodnějším členem koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky je aktuálně ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který si s aktuální důvěrou v souhrnu 37,6% kladných hlasů polepšil oproti listopadu o 2,9 procentního bodu. Lubomír Zaorálek se v důvěře postupně vypracovával až na aktuální druhé místo, a to díky svým otevřeným kritickým postojům ve vztahu k politice EU.

Mezi nejlépe hodnocené ministry se řadí i ministr vnitra Milan Chovanec s aktuálním ziskem 36,3% kladných hlasů, což je o 3,2 procentního bodu více ve srovnání s listopadem 2016. V případě Milana Chovance, který mmj. prosazuje ústavní právo na držení zbraně, se jedná ve srovnání s listopadem loňského roku o největší vzestup důvěry z hodnocených členů vlády.

Vedle poklesu důvěry v případě Andreje Babiše se stále potýká se ztrátou důvěry i premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který se s aktuálním ziskem v souhrnu 24,5% kladných hlasů, což je o 5,2 procentního bodu méně v porovnání s hodnotami naměřenými v listopadu loňského roku, propadl až na sedmé místo. Před Bohuslavem Sobotkou se tak ocitla vedle jeho stranických kolegů Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance i ministryně školství Kateřina Valachová (31,2%).

Na poslední příčce, a tedy nejhůře hodnoceným je opět ministr pro lidská práva Jan Chvojka, který ve funkci ministra bez portfeje vystřídal Jiřího Dienstbiera. Jan Chvojka, který není veřejnosti příliš znám, se aktuálně těší důvěře v souhrnu 12,8% dotázaných.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 19.–26.3.2017 na vybrané skupině 3.257 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu s více jak 220 tisíc registrovanými uživateli, 20.714 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…